- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: SAD predlažu G7 načine kako da se ukrade 300 milijardi dolara ruske imovine

© Sputnik / Maksim BlinovAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su predložile zemljama G7 da razmotre mogućnosti konfiskacije zamrznute ruske imovine na sumu oko 300 milijardi dolara, piše list „Njujork tajms“ pozivajući se na izvor.
Prema podacima lista, u decembru su ministri finansija zemalja G7 i njihovi zamenici razmatrali kako da se pronađe mehanizam konfiskacije i da se izbegnu rizici. SAD i zemlje koje ih podržavaju Velika Britanija, Kanada i Japan predložili su da nastave da razmatraju pitanja kako bi se pripremile moguće opcije za sastanak G7, koji će se, navodno, održati krajem februara.
Vašington je predložio da se razmotri mogućnost konfiskacije u formatu tri radne grupe koje će se baviti pravnom stranom pitanja, metodama primene mehanizma i smanjenjem rizika, kao i proučavanjem načina da se oduzeta imovina usmeri za podršku Ukrajini.
Kako piše list, Nemačka, Italija i Francuska su izjavile da će morati da detaljno procene zakonitost konfiskacije ruske imovine do donošenja odluke. Osim toga, nekoliko evropskih ministara je podvuklo neophodnost visokog nivoa tajnosti pregovora. Dodaje se da zapadne zemlje izučavaju mogućnost kako direktne konfiskacije zamrznute ruske imovine, tako i korišćenja od njihovih prihoda.
Ranije je predstavnik američke administracije visokog ranga izjavio da SAD imaju strateški cilj da zamrznutu rusku imovinu iskoriste za obnovu Ukrajine. Prema rečima zvaničnika, američka administracija je „javno izjavila da održava kontakte sa partnerima iz G7 na temu najboljeg i najprikladnijeg načina da se osigura da Rusija ne bira da li će Ukrajini nadoknaditi štetu i kada će se to dogoditi“.
 Američki dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
RUSIJA
Pretnje Rusiji zaplenom imovine, vratiće se Zapadu kao bumerang
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala