- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ od jeseni 2025. godine značajno povećava isporuke gasa Centralnoj Aziji

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand "Gasproma" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand Gasproma na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Kompanija „Gasprom“ do 1. novembra 2025. godine planira da počne sa isporukama značajno većih količina gasa zemljama Centralne Azije preko gasovoda „Srednja Azija-Centar“, a sredinom 2024. godine zaključiće srednjeročne ugovore na 15 godina sa Kirgizijom, Kazahstanom i Uzbekistanom, izjavio je direktor holdinga Aleksej Miler.
Prema njegovim rečima, „Gasprom“ trenutno snabdeva Uzbekistan dva puta većim količinama plavog goriva, nego što su dnevne ugovorne obaveze kompanije.
Miler je, pored toga, ocenio da bi potražnja za gasom u svetu u narednih dvadeset pet godina mogla da poraste za 43 odsto, kao i da je kompanija spremna za to.
„’Gasprom’ unapređuje saradnju sa zemljama, zainteresovanim za pouzdano snabdevanje. Već odavno radimo u pravcu Istoka. Pre svega sa Kinom“, dodao je on.
Direktor kompanije je naglasio da je kompanija već pristupila realizaciji projekta izgradnje dalekoistočne rute za isporuke gasa Kini, od Dalekog istoka Rusije, i da će isporuke toj zemlji početi najkasnije 2027. godine.
On je, istovremeno, istakao da se u Evropi, nasuprot, „prvi put u istoriji svetske ekonomije veštački uništava potražnja za gasom“, što je dovelo do deindustrijalizacije u regionu.
Kako da „otpad“ iz termoelektrana postane materijal koji štedi novac pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala