- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Deset izuzetnih arheoloških otkrića u 2023. godini /foto/

© Sputnik / Alexandr KryazhevSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Mačevi iz bronzanog doba, podvodni hram prepun potopljenog blaga, kolekcije drevnih novčića samo su neki od izuzetnih arheoloških otkrića u 2023. godini.

Velika kolekcija novčića u Japanu

Tokom izgradnje fabrike severno od Tokija, radnici su pronašli oko 100.000 novčića koji datiraju iz perioda između 175. pre nove ere 1265. godine nove ere.
Na nekim novčićima je stajao kineski natpis „banliang“, što znači „pola unce“, a do sada su arheolozi pregledali 334 novčića.

Podvodni hram prepun potopljenog blaga u Egiptu

Istražujući kanal u blizini sredozemne obale Egipta, arheolozi su pronašli delomično urušen podvodni hram prepun blaga.
U hramu, posvećenom bogu Amonu, pronađen je, između ostalog, zlatni nakit, kao i predmeti od srebra korišćeni za rituale i posude od alabastera.

Redak keltski novčić pronađen u Nemačkoj

Izuzetno redak keltski novčić, poznat kao „dugin pehar“ i star više od 2.000 godina, pronađen je blizu reke u Nemačkoj.
Reč je o novčiću retkog dizajna sa četvorokrakom zvezdom okruženom lukovima na jednoj strani. Novčić je zakrivljen, kao tanjirić.
Naziv „dugin pehar“ potiče iz keltske legende da su to kapi zlata koje padaju na zemlju na kraju duge. Druga legenda o ovim keltskim novčićima je da ih mogu pronaći samo deca rođena u nedelju. Zanimljivo je da je pronalazač novčića zaista rođen u nedelju.

Novčići iz doba građanskog rata u polju kukuruza

Čovek koji je radio u svom polju kukuruza u Kentakiju otkrio je 700 novčića iz doba Građanskog rata - stotine zlatnika iskovanih između 1840. i 1863. godine, kao i pregršt srebrnjaka.

Zlatni prsten za kosu iz bronzanog doba

U jednoj grobnici iz bronzanog doba u Velsu otkriven je „zlatni prsten za kosu“. Otkriven je i drveni češalj za koji se smatra da je najstariji te vrste ikad pronađen u Britaniji.
Oba su predmeta pronađena pored 3.000 godina starih kremiranih ostataka osobe koja je verovatno bila višeg društvenog statusa, zaključili su istraživači.

Mačevi iz bronzanog doba

Grupa volontera otkrila je, na tri lokacije u Nemačkoj, skoro 8.000 srednjovekovnih novčića i sedam mačeva iz bronzanog doba.

Radionica stakla iz gvozdenog doba prepuna keltskih novčića

U Češkoj su arheolozi otkrili najstariju poznatu radionicu stakla severno od Alpa i smatraju da je možda korišćena u ritualne svrhe.
U radionici, staroj 2.300 godina, pronađeni su predmeti od stakla i ćilibara, uključujući perle i narukvice, kao i 2.000 zlatnika i srebrnjaka koje su kovali Kelti.

Zlatne ogrlice otkrilo klizište u Španiji

Klizište na severu Španije otkrilo je dve bogato ukrašene zlatne ogrlice stare oko 2.500 godina. Prvu od ogrlica u obliku slova C, poznatu kao torci, otkrio je komunalni radnik, dok je druga otkrivena pomoću detektora metala.
Arheolozi su zaključili da su ogrlice izrađene oko 500. godine pre Hrista i da su ih najverovatnije nosili pripadnici više klase.

Novčići otkriveni u drevnom budističkom svetilištu

Arheolozi u Pakistanu pronašli su zbirku bronzanih novčića starih 2.000 godina među ruševinama drevnog budističkog svetilišta poznatog.
Korozija je uzrokovala stapanje novčića u jednu grudu zelene boje koja teži oko 5,5 kilograma.

Bakreni novčići u glinenom vrču

Na jednoj farmi u Poljskoj pronađeno je 1.000 bakrenih novčića. Otkriven je i glineni ćup s jednom ručkom i uskim grlom — prepun novčića kovanih u Varšavi tokom 17. veka.
U vreme kada su bili u opticaju, ti novčići nisu imali veliku vrednost, pa je za ove pronađene moglo da se kupi samo dva para cipela, preneo je portal „Kliks“.
U emisiji „Dok anđeli spavaju“ pogledajte i kako je radikalni feminizam postao pošast novog doba:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala