- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Batut upozorava: Neumerenom ishranom tokom praznika može se ugroziti zdravlje

© Sputnik / Lola ĐorđevićTradicionalna srpska trpeza
Tradicionalna srpska trpeza - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut izdao je uputstvo kakva ishrana treba biti u vreme novogodišnjih praznika, a ukoliko je ishrana neumerena može da dođe do ugrožavanja zdravlja.
Kako su saopštili u ovom periodu je smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su obično kalorični i često se zaboravlja na umerenost u ishrani.
„Pored povećanja telesne mase, može doći i do hipertenzije, do povećanja vrednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu“, ističe se u saopštenju.
Kako se navodi, greška koju građani prave tokom praznika je da ručak ili večeru čekaju, kako su naveli „praznog“ stomaka i da je to greška.
„Ukoliko preskočimo doručak ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku. Vremenom, ako se na taj način hranimo iz dana u dan, postoji mogućnost da dođe do ranije pomenutih posledica po zdravlje“, dodaje se u saopštenju.
Održavanje zdravih navika podrazumeva da toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani bez obzira što su praznici.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala