- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Sukobi na granici Izraela i Libana - Sputnik Srbija

UŽIVO Visok stepen pripravnosti izraelske vojske zbog napada Hezbolaha

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 82. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Pojasa Gaze. Tvrdi da je ušla u centralni deo i najavljuje intenziviranje vojnih operacija u južnoj Gazi, posebno u Kan Junisu. Palestina je pozvala Ujedinjene nacije da zvanično proglase glad u Pojasu Gaze. Novi sukobi duž izraelsko-libanske granice.
Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je da je vojska te zemlje "na visokom stepenu pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:52 27.12.2023
Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je večeras telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom o neophodnosti rada na postizanju trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze, uz pomoć svih regionalnih i međunarodnih partnera.
Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Francuska će sarađivati sa Jordanom u narednom periodu kada je reč o humanitarnim operacijama u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.
Iz kabineta izraelskog premijera rečeno je da su Netanijahu i Makron razgovarali o napadima jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, prekograničnoj razmeni vatre između izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu i o ratu Izraela protiv Hamasa u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.
22:25 27.12.2023
Propalestinski demonstranti blokirali prilaze aerodromima u Njujorku i Los Anđelesu
Propalestinski demonstranti danas su na kratko blokirali prilazne puteve aerodromima u Njujorku i Los Anđelesu, primoravajući neke putnike da krenu peške kako bi zaobišli zakrčeni put.
Ove demonstracije su izazvale gužvu u saobraćaju na periferiji njujorškog međunarodnog aerodroma "Džon F. Kenedi" i međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, prenosi AP.
U Njujorku, aktivisti su držali transparente sa zahtevom za okončanje rata između Izraela i Hamasa i proširenje prava Palestinaca, što je dovelo do zastoja saobraćaja na autoputu koji vodi do aerodroma na oko 20 minuta.
Stiv Berns, portparol uprava Njujorka i Nju Džersija saopštio je da je uhapšeno 26 ljudi, kao i da su obezbeđena dva autobusa za prevoz putnika do aerodroma.
U isto vreme, u Los Anđelesu je druga grupa aktivista zatvorila glavnu saobraćajnicu koja vodi do međunarodnog aerodroma u tom gradu.
Potparol losanđeleske policije izjavio je da je 35 osoba uhapšeno zbog nereda, dok je jedna privedena zbog napada na policajca, koji nije povređen.
21:27 27.12.2023
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus ponovio je danas pozive međunarodnim zajednicama da "preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti" s kojom se suočava narod Gaze.
On je istakao da bezbednost osoblja SZO i kontinuitet operacija zavise od toga da li će više hrane odmah da stigne u čitavu Gazu, preneo je Gadijan.
"Moje kolege su takođe direktno i lično pogođene sukobom, baš kao i svi u Gazi, a ja i dalje dobijam srceparajuće vesti o gubitku članova porodice naših zaposlenih u enklavi", navodi Gebrejesus.
SZO je saopštila da su njeni timovi preduzeli misije "visokog rizika" da isporuče neophodne zalihe bolnicama u severnoj i južnoj Gazi, uključujući bolnicu Al Šifa i palestinsko društvo Crvenog polumeseca Al Amal.
19:52 27.12.2023
Ganc: Situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni
Izraelski ministar Beni Ganc izjavio je danas da situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni.
Ganc je ocenio da je vreme za diplomatsko rešenje na izmaku, preneo je Rojters.
"Ako svet i libanska vlada ne reaguju da spreče vatru na stanovnike severnog Izraela i da udalje Hezbolah od granice, Izraelske odbrambene snage (IDF) će to učiniti", rekao je on.
19:13 27.12.2023
Halevi: Izraelske snage "na visokom stepenu pripravnosti" zbog napada Hezbolaha
Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi, izjavio je danas da je vojska te zemlje "na visokom stepenu pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.
Desetine hiljada stanovnika severnog Izraela evakuisano je iz svojih zajednica, usled svakodnevnih napada Hezbolaha raketama i dronovima na tu regiju, prenosi Tajms of Izrael.
"IDF je u veoma visokom stanju pripravnosti. Do sada je kampanja ovde (na granici Izraela i Libana) vođena korektno i pedantno i tako treba da se nastavi. Nećemo vraćati stanovnike nazad bez garantovane sigurnosti i osećaja sigurnosti", rekao je Halevi.
Načelnik Generalštaba IDF kazao je da je prvi zadatak vojske da vrati raseljene izraelske stanovnike nazad, ali da će biti potrebno vreme da bi se to postiglo.
Halevi je naglasio da su odobreni planovi za budućnost i da Izrael mora biti spreman za ofanzivu, ukoliko bude bilo neophodno, piše Tajms of Izrael.
19:02 27.12.2023
15:36 27.12.2023
Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula kopnenu operaciju protiv Hamasa na periferiji Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze.
General Avi Rozenfeld je operaciju nazvao „Oz i Nir“, po kibucu Nir Oz koji je Hamas napao 7. oktobra, prenosi „Tajms of Izrael“.
14:28 27.12.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi krajem sledeće nedelje da poseti Bliski istok gde će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o ratu u Gazi, piše portal „Aksios“, pozivajući se na neimenovane izvore.
Očekuje se da će Blinken posetiti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.
To bi bila četvrta Blinkenova poseta Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra.
14:27 27.12.2023
Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel optužio je Izrael da je počinio genocid u Gazi, dodavši da to predstavlja „poniženje za čitavo čovečanstvo“.
„Kuba, koja nikada neće biti među ravnodušnima, iznova diže glas u znak podrške Palestini“, napisao je Dijaz Kanel na društvenoj mreži X.
Kubanski parlament je prošle nedelje usvojio deklaraciju kojom se izražava podrška palestinskom narodu i njegovoj težnji za osnivanjem države.
14:24 27.12.2023
Najmanje 20 osoba je poginulo u izraelskom napadu na oblast u blizini bolnice „Amal“ u Kan Junisu, gradu u južnom delu Pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Izraelska vojska je prethodno saopštila da se njihove tri specijalne jedinice bore protiv Hamasa „duboko u Kan Junisu“.
U saopštenju se tvrdi da su izraelske snage uništile infrastrukturu Hamasa i ubile veliki broj operativaca, ne precizirajući koliko.
14:23 27.12.2023
Erdogan: Koja je razlika između Netanijahua i Hitlera
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema nikakve razlike između onoga što izraelski premijer Benjamin Netanijahu radi tokom višemesečnih napada na Gazu i onoga što je Adolf Hitler učinio pre nekoliko decenija.
„Po čemu se ti razlikuješ od Hitlera? Ovi postupci će nadmaštiti i Hitlera. Postoji li nešto što Netanijahu radi što je manje u odnosu na Hitlera? Ne“, rekao je Erodgan na ceremoniji dodele nagrada u oblasti nauke u Ankari, prenela je Anadolija.
Ubrzo se oglasio i Netanijahu koji je naveo da je Erdogan „poslednji koji može da priča o moralu“.
„Erdogan, koji sprovodi genocid nad Kurdima i drži svetski rekord po broju novinara koji se nalaze u zatvoru, poslednji je koji može da nam priča o moralu“, naveo je on u saopštenju.
12:39 27.12.2023
12:37 27.12.2023
Najmanje 21.110 osoba je poginulo, a 55.243 su povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
U poslednja 24 sata, poginulo je 195 osoba, a 325 je povređeno, navodi se u saopštenju.
12:29 27.12.2023
Postepeno se vraćaju telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze
Palestinski operater mobilne telefonije Paltel saopštio je da se u centralnim i južnim delovima Pojasa Gaze postepeno vraćaju telekomunikacione usluge i internet nakon što su prethodno potpuno bile u prekidu.
11:59 27.12.2023
Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad sa najmanje 18 raketa na kibuc Roš Hanikra na severu Izraela.
Pripadnici Hezbolaha gađali su izraelske vojne položaje u blizini mornaričke baze.
„Gvozdena kupola“ presrela je najmanje šest raketa, preneo je „Tajms of Izrael“.
11:12 27.12.2023
Libanski mediji: Tri osobe poginule u izraelskom napadu na jugu
Najmanje tri osobe su poginule, a jedna je ranjena, u novom izraelskom napadu na položaje Hezbolaha na jugu Libana, preneli su libanski mediji.
Razmena vatre između pripadnika izraelskih snaga i Hezbolaha su česte u pograničnom područuju i oko takozvane plave linije razgraničenja između dve zemlje, koju su postavile Ujedinjene nacije (UN).
11:12 27.12.2023
IDF: Troje vojnika poginulo u borbama u Gazi
Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je troje njenih pripadnika poginulo u borba sa borcima Hamasa unutar Pojasa Gaze u poslednja 24 sata.
IDF je preneo da je ukupan broj poginulih vojnika od početka sukoba 7. oktobra 164.
11:12 27.12.2023
Gaza: U prekidu internet i telekomunikacione usluge
Palestinski operater mobilne telefonije Paltel je saopštio da su u Pojasu Gaze u prekidu telekomunikacione i internet usluge.
"Doživeli smo potpuni slom zbog ofanzive koja je u toku", navode u Paltel-u.
07:49 27.12.2023
07:34 27.12.2023
IDF: Kopnenu ofanzivu proširujemo na izbegličke kampove u centralnoj Gazi
Izraelska vojska je saopštila da je svoju kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze proširila na izbegličke kampove u centralnom delu palestinske teritorije – Nuseirat i Magazu.
Koordinator hitnih medicinskih timova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Šon Kejsi je izjavio da je u bolnicu El Aksa u Gazi tokom ponedeljka dovezeno više od 100 pacijenata u roku od 30 minuta, ali i više od 100 tela žrtava, prenosi Gardijan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala