- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sala „Mira Banjac” na Paliću počinje sa redovnim repertoarom

Pratite nas
Sala „Mira Banjac” u bioskopu Abazija na Paliću počinje sa redovnim repertoarom u januaru 2024. godine.
U julu 2022. godine u okviru četvrtog ciklusa „Istorija vojvođanskog filma“ najavljeno je otvaranje sale „Mira Banjac“ Kulturnog centra i bioskopa „Abazija“, u prisustvu ove velike umetnice.
Ove godine završeno je opremanje sale, uz podršku Filmskog centra Srbije, i sala će biti otvorena za redovni repertoar od 11. januara 2024. godine.

Volela bih da u ovoj sali uglavnom budu mladi

„Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop, dobiti salu sa svojim imenom, to nije lako nositi. Ali srećna sam što se sad i ova prostorija napunila entuzijazmom, napunila radošću”, rekla je prilikom najave otvaranja sale Mira Banjac.
Uz osmeh je napomenula tom prilikom „da je sala mala, kao što je i ona mala žena“.
„Volela bih da u ovoj sali uglavnom budu mladi. Da oni nešto ponesu odavde. To je jedino što vredi. Kad budem umrla neće ništa ostati sem onoga što će oni poneti iz jednog lepog i značajnog doprinosa koji sam evo i ja nekim malim svojim udelom zaslužila. Volela bih da sala bude uvek puna mladih reditelja, glumaca, producenata. Glumcu je jako bitno da ga ne zaborave. Nagrade koje sam dobila ići će na svoje mesto, u muzeje, ali ono što će ljudi poneti – to je trajno“.
© Foto : SOFOST/PROMOMira Banjac
Mira Banjac - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Mira Banjac
Imajući u vidu da su završni radovi privedeni kraju, ovogodišnji peti ciklus „Istorija vojvođanskog filma“ odvijao se u sali „Mira Banjac“ bioskopa Abazija u kontinuitetu od 12. oktobra do 21. decembra ove godine.
Zbog interesovanja publike bio je posvećen stvaralaštvu Mire Banjac, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije i najpoznatije glumice Vojvodine.
Prikazani su brojni filmovi u kojima je igrala, uključujući i recentna ostvarenja poput „Zvizdana”, „Rekvijema za gospođu J.” i poslednjeg filma Dušana Kovačevića – „Nije loše biti čovek”.
Peti deo ciklusa filmova „Istorija vojvođanskog filma“ prati, kao i prethodnih godina, izložba plakata, fotografija i filmskih materijala, i ove godine ima za cilj da publici nastavi da predstavlja znčajne umetnike bogate vojvođanske i jugoslovenske kinematografije.
© Foto : SOFEST/PROMOSva lica Mire Banjac
Izložba će biti postavljena do 17. jula - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Sva lica Mire Banjac

Neverovatna harizma i veliki talenat

Mira Banjac pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine, u klasi Jurija Rakitina.
Njena karijera zapravo i jeste započela najpre petnaestogodišnjim radom u pozorištu, a filmska i televizijska glumica postala je 1964. godine dobila ulogu u TV filmu „Boj na Kosovu“, rame uz rame sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković i Darom Čalenić, tada velikim jugoslovenskim zvezdama.
Negde u isto vreme, 1967. godine, još uvek mlada glumica dobila je svoje prvo veliko priznanje, Sterijinu nagradu za predstavu „Traktat o sluškinjama“.
Osim po sjajnim ulogama, Mira Banjac je poznata po svojoj neposrednosti, duhovitosti i neverovatnoj harizmi.
Mira Banjac - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Mira Banjac: Sva moja lica su iscrtale sudbine onih koje sam oživela na platnu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala