- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Demonstranti sprovode nasilje prema državi Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava EU na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu
Zastava EU na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Pratite nas
Za organizaciju protesta u Srbiji koriste se šabloni iz zapadnih priručnika, saopštila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Nedelju dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora Republike Srbije, pod izgovorom navodne prevare, pokušano je da se majdanizuju ulični protesti u Beogradu“, rekla je ona.

„Koristili su se poznati šabloni iz zapadnih priručnika koji su već više puta korišćeni u brojnim zemljama, sa neizbežno tragičnim rezultatima", dodala je ona.
Po njenim rečima, ulogu podstrekača imali su aktivisti, mobilisani od raznih struktura koje se finansiraju i kontrolišu spolja. Vrhunac višednevnih provokacija desio se 24. decembra, kada je oko 2.000 demonstranata nameravalo da upadne u skupštinu Beograda.
Kako je dodala, očigledno je da se oni koji su započeli i učestvovali u ovom sramnom napadu pokušavaju da destabilizuju situaciju, a izbori nemaju veze sa tim.
"Oni sprovode nasilje prema državi Srbiji, srpskom narodu, zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim državnim organima koji samo štite građane. Cinično se kriju iza borbe za pravdu i ljudska prava, ali svojim ponašanjem pokazuju svoj pravi odnos prema tim vrednostima", dodala je.
Prema njenima rečima, na poslednjim izborima u Srbiji većina građana je iskazala svoje mišljenje, a Srbi su ubedljivo potvrdili podršku aktuelnom rukovodstvu zemlje, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
"Međunarodni posmatrači, uključujući i ruske, nisu identifikovali kršenja koja bi mogla dramatično da utiču na ishod glasanja. Želja da se raspirivanjem anarhije iznudi preispitivanje rezultata glasanja nema nikakve veze sa demokratijom", zaključila je Zaharova.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala