- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: SAD i EU odigrale ključnu ulogu u prevratu u Ukrajini

© Foto : YouTube/United Nations, snimak sa ekranaVasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u SB UN
Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Pratite nas
Rusija ne sumnja da su ključnu ulogu u sprovođenju prevrata u Ukrajini igrale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, izjavio je na neformalnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Vasilij Nebenzja.
On je skrenuo pažnju da je odluka ukrajinske vlade da odloži potpisivanje Sporazuma o saradnji sa EU naišla na veoma organizovane i koordinisane proteste.
„Ne sumnjamo u ključnu ulogu EU i SAD u raspirivanju, podstrekivanju i upravljanju protestom glasne manjine uz korišćenje krajnje desničarskih radikala i neonacista u svojstvu poluge“, istakao je diplomata na neformalnoj sednici SB UN na temu „Deset godina Evromajdana: korak u propast“.
Prema njegovim rečima, sada o tome sve češće govore zapadni stručnjaci i političari, a jedna od poslednjih potvrda stigla je od kongresmena Tomasa Mesija, koji je otvoreno rekao da su SAD pomogle da se zbaci izabrana vlada.
Nebenzja je takođe kazao da sada čak i proevropski nastrojeni Ukrajinci govore da je sporazum o saradnji sa EU za Kijev bio nepogodan i da je njegova realizacija donela više štete, nego koristi.
On je podvukao da Rusija nije iznenađena takvim ishodom ne samo jer je upozoravala na te posledice pre deset godina, već i zato što zna da je „to tipična šema neokolonijalne eksploatacije od strane zapadnih država, koju nameću svima koji su saglasni da sprovode njihov geopolitički program“.
U novembru se navršilo 10 godina od momenta kada su na glavnom kijevskom trgu počeli protesti koji su doveli do državnog udara. Kao povod je poslužila obustava potpisivanja sporazuma sa EU o saradnji. Kasnije, majdan je postao epicentar konfrontacije bezbednosnih snaga i radikala, sukobi su rezultirali desetinama žrtava.
Šta čeka Ukrajinu u narednim mesecima pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala