Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neće biti prijatno videti RKS tablice u Srbiji ali to nije priznanje Kosova

© Sputnik / Teodor AnastasijevićAutomobili sa RKS tablicama
Automobili sa RKS tablicama - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Odluka o slobodi kretanja za vozila sa KiM u centralnoj Srbiji uz disklejmer nema veze s priznanjem Kosova iako neće biti prijatno videti RKS tablice na našim putevima, makar s nalepnicom. Verujem da u svakom zlu ima nečeg dobrog, da će privremena vlast u Prištini dozvoliti na isti način upotrebu tablica iz centralne Srbije u našoj južnoj pokrajini.
Ovo za Sputnjik kaže dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije povodom odluke Vlade Srbije da primeni sporazum o slobodi kretanja koji je potpisan 2011. godine između Beograda i Prištine. Prema tom dokumentu, biće omogućeno da se vozila sa Kosova i Metohije uz nalepnicu (dikslajmer) koje je izdala privremena vlast u Prištini a nose oznaku RKS (Republika Kosovo) kreću kroz centralnu Srbiju.

Posledice lošeg izbora

Ovo je saopštio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, uz obrazloženje da se to radi isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja. Odluka će se primenjivati od 1. januara 2024. godine.
Dr Aleksandar Lukić ovu odluku Vlade Srbije smatra da je ovo posledica odluka ranijih vlasti u Srbiji.
„Odluka o tablicama svoje korene vuče iz 2011. godine kada je Borko Stefanović kao naš predstavnik vlasti potpisao sporazum o slobodi kretanja koji je faktički priznao upotrebu kosovskih tablica,“ podseća Lukić.
Sagovornik Sputnjika smatra da sadašnja vlast nije mogla ni na koji način da izbegne niti da izmeni ovaj sporazum niti da išta promeni.

Nema veze sa priznanjem državnosti Kosova

„Na žalost, moralo je da se postupi po ovom sporazumu iako je potpisan mnogo ranije. Ali nadam se da će pored lošeg on doneti i nešto dobro u smislu da će se u našoj južnoj pokrajini dozvoliti upotreba tablica sa oznakama iz centralne Srbije ali i za naše građane sa Kosova i Metohije koji na žalost moraju da koriste te tablice. I da će im ova odluka doneti u tom smislu više slobode,“ veruje naš sagovornik.
Lukić takođe smatra da posle ovoga privremene prištinske vlasti neće imati bilo kakav izgovor da sprečavaju ulazak naših vozila na teritoriju KiM. On se u potpunosti slaže sa izjavom Petra Petkovića da ova odluka ne može da se se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, niti da prejudicira određivanje konačnog statusa, ili da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom SB UN 1244.
„Bez obzira na sve, ovaj potez sa tablicama nije dokaz nekakvog priznanja državnosti Kosova sa naše strane,“ zaključuje Lukić.
Inače, povodom ove odluke Petković je dodao da su na ovaj način zaštićena prava našeg naroda na KiM i omogućena sloboda kretanja, kao i da nije pređena crvena linija u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta. Poručio je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao ni u organizacijama i agencijama sistema UN.
Sličan slučaj kao i u Kini
Petković je takođe rekao da tablice čije su korišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte, nisu simbol državnosti i podsetio da u svetu postoje brojni primeri da se u jednoj državi koriste različite tablice kao što je to u Kini i Hong Kongu, a reč je o jednoj kineskoj državi.
On je dodao i da takav primer postoji u Italiji, gde različiti regioni koriste različite tablice.
Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da žive, da opstanu i da se kreću, a među njima i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, da bi došli do svojih svetinja i vernika.
Naveo je da i da je važno da istakne zbog, kako je rekao, „svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega“, da je ona rezultat dogovora iz 2011.
Inače, prelepljivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, belim nalepnicama je bio deo privremenog dogovora koji su Beograd i Priština postigli 30. septembra 2021. godine uz posredstvo Evropske unije, kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosovu.
Kosovska Mitrovica, Bošnjačka mahala - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
SRBIJA
Vlada Srbije donela odluku o slobodnom kretanju svih vozila sa prostora Kosova i Metohija
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
SRBIJA
„Ide sporo, ali se kreće“: Borelj o pomaku u dijalogu Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala