Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Milićević: Krajnje vreme za formiranje Ministarstva za dijasporu

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar bez portfelja Đorđe Milićević
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević predstavio je danas rezultate dosadašnjeg rada i izneo pripreme za izradu strategije o čuvanju i jačanju odnosa Srbije i njenog naroda u rasejanju. Milićević je naveo da Srbi van matice insistiraju na formiranju ministarstva koje bi bilo zaduženo za saradnju sa dijasporom.
Na završnoj godišnjoj konferenciji za medije ministar zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, preneo je stav dijaspore da je za Srbe u rasejanju neophodno stvoriti odgovarajući institucionalni okvir.
Oni kažu da kada dođu u Srbiju, žele da imaju svoje ministarstvo, svoj institucionalni okvir, da žele da znaju gde je njihova kuća, na koja vrata mogu da pokucaju i šta je to što će predstavljati most između njih i ostalih ministarstava u vladi Srbije, rekao je Milićević.
On je naveo i to kako je potrebno raditi na jačanju veza između matice i dijaspore i da te veze moraju biti zasnovane na međusobnoj saradnji, razumevanju i uzajamnom poštovanju.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGodišnja konferencija za medije ministra bez portfelja Đorđa Milićevića
Godišnja konferencija za medije ministra  bez portfelja Đorđa Milićevića - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Godišnja konferencija za medije ministra bez portfelja Đorđa Milićevića
Milićević je definisao nekoliko ključnih koraka neophodnih za ostvarivanje boljih odnosa sa dijasporom, pre svega u smislu približavanja Srbije sunarodnicima koji žive van naših granica, zatim nastavak umrežavanja udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije i na kraju veću zastupljenost i dijalog unutar same Srbije o ljudima koji žive u dijaspori.

Kada odete van Srbije i razgovarate sa našim sunarodnicima, pre svega sa starijom populacijom, oni ne vole kada ih nazivate dijasporom. ,,Nemojte nas terati iz Srbije – mi smo Srbi. Mi imamo samo jednu državu i mi smo Srbi koji žive van Srbije''. Iako znaju da je termin „dijaspora“ formalno ispravan, oni ne vole ni da ga čuju, rekao je Milićević.

On je naveo i to kako je ključno u samoj Srbiji govoriti o važnosti i značaju naših sunarodnika koji žive van granica i potencijalima koji postoje. Ne treba ih gledati samo kao humanitarce, niti ih treba posmatrati kroz doznake, govori ministar Milićević, već moramo shvatiti da naši sunarodnici koji žive van Srbije „raspolažu velikim ljudskim i finansijskim resursima i kapitalom“, ali i da su velike patriote. Tu nema merenja patriotizma, već smo, kako on kaže, po tom pitanju svi isti.
Milićević je naglasio i to da komunikacija mora biti dvosmerna i da Srbija mora biti u stanju da u svakom trenutku sagleda kakve su potrebe sunarodnika koji žive van Srbije. U isto vreme, oni moraju znati šta su potrebe Srbije, a svi zajedno moramo biti svesni šta je potrebno učiniti za Srbiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala