Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jaka porodica - jaka država: Srpski patrijarh i ruski ambasador dodelili medalje za ljubav i vernost

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije i ambasador Bocan - Harčenko sa laureatima
Patrijarh Porfirije i ambasador Bocan - Harčenko sa laureatima - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan - Harčenko uručili su porodicama sa više dece i bračnim parovima koji žive poštujući tradicionalne vrednosti Medalju za ljubav i vernost. Reč je o priznanju Fondacije socijalnih i kulturnih inicijativa Ruske Federacije.
Inicijativa o dodeli Medalje je pokrenuta u Rusiji uz podršku Ruske pravoslavne crkve, a zalaganjem Ruskog doma pronašla je put i do naše zemlje, budući da je, kako kažu organizatori svečanosti, poštovanje tradicionalnih porodičnih vrednosti u osnovi pravoslavnog srpskog bića.
Dodela medalja u Beogradu postala je lepa tradicija, a ovogodišnja priznanja uručena su porodicama iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, Crne Gore, kao i pripadnicima ruske dijaspore koja živi na ovim prostorima.
Medalje porodicama zajednički su uručili ambasador Rusije i srpski patrijarh koji je govorio o važnosti očuvanja porodice, a pre svega ljubavi u njoj, koja počinje ljubavlju muškarca i žene.

„Kada se govori o porodicama koje imaju četvoro i više dece, mi nezavisno od nacionalnih ciljeva u vezi sa brojem stanovnika vidimo jedan unutarnji, duhovni podvig tih ljudi. Uverenje i veru u to da je Bog onaj koji je alfa i omega i da bez njega ne možemo ništa. A da u isto vreme ne treba da štedimo sebe u svojim trudovima i naporima u potrebi da budemo što je moguće bolji od sebe, svakoga dana“, rekao je patrijarh Porfirije.

Lauretima se obratio i ambasador Bocan–Harčenko koji je pre svega zahvalio patrijarhu na podršci Rusiji u, kako je rekao, njenim poslovima, na njegovoj duhovnoj i moralnoj podršci.
„Predsednik Rusije Vladimir Putin je proglasio sledeću, 2024. godinu, godinom porodice. Najvažniji je povod, jačanje porodice je najvažnije u sklopu zadataka jačanja suvereniteta i nacionalne vrednosti ruskog naroda. Tako je i u Srbiji. Naše zajedničke verske i kulturne tradicionalne vrednosti, porodične vrednosti, su temelj svakog kraja i države. Onaj ko jača svoju porodicu, jači je, tako zida kuću, domovinu, jača svoju državu“, istakao je ambasador..
On je posebno čestitao laureatima, porodicama, koje, kako je rekao, jačaju Srbiju, za razliku od nekih ljudi koji po ulicama Beograda vrše nešto što potkopava državu i njenu stabilnost.
Među dvanaest porodica-laureata, koje su primer ostvarenja jevanđeljskih zaveta je sveštenik Dragan Stokin, starešina vaznesenjskog hrama u Subotici, otac desetoro dece.
Medalju za ljubav i vernost, jer su pored posvećenosti nauci, posvećeni i svojim porodicama sa puno dece, primili su i Darko Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, dr Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Danica Crnogorčević, interpretatorka duhovne i etno muzike iz Crne Gore, koja se nedavno po četvrti put ostvarila u ulozi majke.
Među dobitnicima je i porodica Pavline Radovanović, devojčice koja je svojim glasom začarala i publiku u Rusiji, a tokom poslednjeg gostovanja u toj zemlji, njeni nastupi imali su humanitarni karakter.
Tim povodom, njoj je u Ruskom domu uručena kopija retke ikone sa obrazom Gospoda Isusa Hrista, poklon ministarke kulture Ruske Federacije Olge Ljubimove i mitropolita simferopoljskog i krimskog Tihona, koja joj je uručena nedavno u Moskvi, ali je iz bezbednosnih razloga u Srbiju stigla preko Ruskog doma.
Pavlina je ikonu predala episkopu raško – prizrenskom Teodosiju, jer će po njenoj želji, ikona biti darovana crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u njenom rodnom Orahovcu.
Događaj je pratio muzički program, a u njegovom nastavku, za najmlađe goste organizovana je projekcija najnovijeg ostvarenja ruske kinematografije, igranog dugometražnog filma "Po štukinom naređenju" Aleksandra Vojtinskog.
Film je adaptacija istoimene ruske bajke i poklon Ruskog doma beogradskoj publici povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPorodica Danice Crnogorčević na dodeli Medalje za ljubav i vernost
Porodica Danice Crnogorčević na dodeli Medalje za ljubav i vernost - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Porodica Danice Crnogorčević na dodeli Medalje za ljubav i vernost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala