- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Sajber bezbednost: koliko je hakerski napad ugrozio EPS | Energija Sputnjika

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Prisluškivanje, krađe podataka i, uopšte, šijunaža umnogome su unapređeni sa digitalizacijom.
Svi koji koriste računar i mobilni telefon odavno su naučili da se treba čuvati zlonamernih virusa, a sajber bezbednost i hakerski napadi nisu više tema samo određenih žanrova u filmskoj industriji već svakodnevnica, sve sa vestima o tome da su hakeri upali u sajber prostor pojedinaca, neke organizacije, firme pa i države nisu više retkost.
Napredak informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) je nezustavljiv a zlonamerni stručnjaci – hakeri mogu da donesu ogromne probleme blokiranjem određenih firmi. Sajber napadom i takozvanim “zaključavanjem” podataka hakeri onemogućavaju rad banaka, na primer ili kao što je to sada slučaj, rad određenih sistema Elektroprivrede Srbije.
Pre EPS-a hakeri su napali i informacioni sistem Holdinga slovenačkih elektrana (HSE), neke velike multinacionalne kompanije…
Svakako je dobro što hakeri nisu onemogućili osnovnu delatnost EPS-a, proizvodnju i isporuku električne energije. Te sreće nisu bili u SAD, kada su hakeri napadom na naftovod kompanije "Kolonijal" blokirali rad ovog infrastrukturnog sistema šest dana u maju 2021. godine, što je izazvalo nestašicu naftnih derivate na velikom broju benzinskih pumpi u nekim delovima Amerike.
Hakeri često prete brisanjem podataka, prodajom datoteka o klijentima. Traže otkup, a nije tajna da ga često i dobijaju.
O tome kako zaštiti informacione sisteme od pokušaja sabotaže, koliko je to i da li je uopšte moguće, ali i kakva bezbedonosna pravila treba primeniti da hakeri ne “ugase svetlo” u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Zoranom Živkovićem, stručnjakom za savremene IKT sisteme i informacionu sigurnost i predsednikom Društva za informacionu bezbednost Srbije.
Sajber bezbednost: koliko je hakerski napad ugrozio EPS | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala