- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Prvi čovek svetskog fudbala poredio ženski i muški fudbal: „Izaberite prave bitke“

© AP PhotoĐani Infantino, predsednik FIFA
Đani Infantino, predsednik FIFA - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da je zarada Svetskog prvenstva za žene 570 miliona dolara, a govorio je i o ideji o izjednačavanju nagradnog fonda za žensku i mušku konkurenciju.
Infantino je, govoreći o devetom Svetskom prvenstvu za žene, rekao da je to najbolje i najveće do sada.
Ali, to ne znači ništa po pitanju jednakih plaćanja pa čak ni približnog izjednačavanja nagradnog fonda kada su u pitanju Mundijali za žene i muškarce. Bar za sada.
„Bilo je pitanja da li će Svetsko prvenstvo koštati previše kada je odlučeno da se na njemu nađu 32 umesto 24 reprezentacije. Bilo je govora da nećemo zaraditi dovoljno i da ćemo morati da dajemo subvencije. Ali, naše mišljenje je bilo – u redu, ako bude moralo da se subvencioniše, uradićemo to, jer to je nešto što moramo da uradimo“, rekao je Infantino.
I potom je izneo podatke.
„Ali, zapravo, do sada je zarada Svetskog prvenstva 570 miliona dolara, tako da su svi troškovi pokriveni. Ne gubimo novac. Štaviše, ovo je druga najveća zarada u sportu, naravno, nakon Mundijala za muškarce“, pojasnio je on.
To je bilo tek prvo od brojnih poređenja muškog i ženskog turnira u Infantinovom govoru.
Nagradni fond za turnir koji je u toku je 152 miliona dolara, veći je nego ikada pre, ali je i dalje beznačajan u odnosu na 440 miliona nagradnog fonda izdvojenog za Mundijal održan u Kataru pre deset meseci.
„Kažem svim ženama, imate moć da menjate stvari. Izaberite prave ciljeve. Izaberite prave bitke. Gurajte, vršite pritisak, iskoristite momenat i hajde da dođemo do jednakih plaćanja. Ne samo do jednakih plaćanja na Svetskom prvenstvu. Kada je to u pitanju, već idemo u tom smeru. Ali, to neće rešiti ništa. Jer to je novac koji se dobija jednom u četiri godine, i to za određeni broj igrača dok hiljade i hiljade ostaju isključeni“, rekao je Infantino.
„Sećam se kada smo odlučili da povećamo broj učesnika i turnir dodelimo Australiji i Novom Zelandu. Odmah su se javili dežurni kritičari, kojih je ipak sve manje i manje. Govorili su da će biti velike razlike u kvalitetu, da ćemo imati mečeve koji se završavaju rezultatom 15:0, da je to loše za imidž igre. Žao mi je, ali FIFA je bila u pravu. Kao što se to često dešava poslednjih godina, FIFA je još jednom bila u pravu“, zaključio je Infantino.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala