- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Disko svinje: Cilj je bio da eksplicitno nasilje šokira na sceni, ali nasilje više nije šokantno

© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorište/Nebojša BabićPredstava "Disko svinje" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Predstava Disko svinje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Predstava „Disko svinje“ irskog autora Enda Volša u režiji Sima Đukića biće premijerno izvedena večeras na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Đukić kaže da se pojam ljubavi provlači i postavlja kroz ovu duodramu kao osnova, ali da potraga za ljubavlju otvara mnoga pitanja, na koja se ne mogu uvek dati odgovori:
„Ljubav jeste u centru ove priče, alitežište je na nesposobnosti da se artikuliše ljubav. Onda se ljubav predstavlja kroz agresiju, destrukciju, autodestrukciju. Kao da likovi samo kroz povređivanje drugih i sebe umeju da vole“.
U mračnom parku, u predgrađu Svinjograda, dvoje divljih tinejdžera Svinja i Prcoljak, nerazdvojni od rođenja, opijeni alkoholom i lakim drogama, proslavljaju svoj 17. rođendan. Evocirajući događaje iz prošlosti njihovoj zabavi kao da nema kraja.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorište/Nebojša BabićLjubav jeste u centru ove priče
Ljubav jeste u centru ove priče - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Ljubav jeste u centru ove priče
„Drama 'Disko svinje' pripada dramaturgiji šoka i cilj je bio da eksplicitno nasilje šokira na sceni, međutim, paradoks je da nasilje danas uopšte nije više šokantno“, ističe reditelj, a preneo je Tanjug.
U predstavi igraju Veljko Stevanović i Sara Simović.
Dramatizaciju teksta, koji je preveo Predrag Štrbac, uradila je Sofija Dimitrijević. Scenografkinja i dizajnerka svetla je Nađa Vukorep, kostimografkinja Marija Milekić, kompozitor i dizajner zvuka Matej Rusmir. Scenski pokret je oblikovala Tamara Pjević.
Drama se godinama sa velikim uspehom igrala na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u režiji Predraga Štrpca, a u prestonici je bila postavljena od 2006. godine na maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Kokana Mladenovića, gde su glumili Branislav Trifunović i Marija Karan.
Drama „Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera u režiji i adaptaciji Jovane Tomić u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
KULTURA
Ključni trenutak za ovu priču: Mladi ljudi u globalnom i sistemskom haosu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala