- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Apsolutni idiot ili genije: „Švejk“ uskoro na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

© Foto : Sputnjiku ustupilo Beogradsko dramsko pozorište/Dragana UdovičićPredstava "Švejk" u Beogradskom dramskom pozorištu
Predstava Švejk u Beogradskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Predstava „Švejk“, prema satiričnom romanu „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića, biće premijerno izvedena 28. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.
„To je verovatno najveći antiratni roman ikada napisan. Bio je izazov kako to posmatrati, imajući u vidu da su se, od trenutka kada smo dogovorili da radimo Švejka, desila dva nova rata u Evropi. Pokušali smo da ne budemo previše dnevno aktuelni. Čak smo morali da potiskujemo neke užase i branili se duhovitošću“, kaže Mićunović.

Lična odgovornost pojedinca

Unutar tog antiratnog okvira, predstava se bavi, prema rečima reditelja, pitanjem lične odgovornosti pojedinca:
„Fascinira kao i kod svakog svevremenog čoveka poput Švejka njegova sposobnost preživljavanja u svakom vremenu - u Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu, i na neki način trećem svetskom ratu – i svih nedaća. S druge strane mislim da u toj pesimističnoj slici postoji nešto što nas drži na površini i mislim da pravi predstavu lekovito, a to je ta duhovitost, situacije“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Beogradsko dramsko pozorište/Dragana UdovičićIdiot ili genije
Idiot ili genije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Idiot ili genije
U fokusu jeste Švejkova umetnost preživljavanja i njegovo stalno dovijanje poput savršene jegulje:
„Ne možemo da utvrdimo da li je on idiot ili genije“.
Nezavršeni satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka, izdat 1923. godine, govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji. Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu. Švejk je toliko uzbuđen zbog služenja svojoj državi u ratu da niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je on imbecil ili vešti saboter Austrougarske armije.
„Ogroman je posao bio dramaturzima Kati Đarmati i Slobodanu Obradoviću da dramatizuju roman od 800 strana i da spoje sa Bertoldom Brehtom“, navodi Mićunović, koji je prethodno u Narodnom pozorištu režirao predstavu „Očevi i oci“ prema romanu Slobodana Selenića.

Idiot ili genije

Švejka igra Ozren Grabarić, a u postavi su i Milutin Dapčević, Milutin Milošević, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivana Vukmirović i Miloš Lazarov.

„Švejk me prati već duže vreme jer sam sa njim prošao prijemni na akademiji u Zagrebu i na ovaj način mu se odužujem“ kaže hrvatski glumac Ozren Grabarić, koji je u Beogradskom dramskom pozorištu ostvario zapažene uloge u komadima „Prafaust“, „Demokratija“ i „Ružni, prljavi i zli“.

Već treći put sarađuje sa rediteljem Mićunović pa skreće pažnju na njegov matematički precizan koncept – strukturu koju su dopunjavali svojim osećanjima i humorom:
„Švejk nosi tu zamku i pitanje da li je on lud ili genije, prorok ili apsolutni idiot. Obično se Hašekovo delo postavlja na dva načina – kao visoko estetizovana verzija ili pučki teatar sa nizom šaljivih anegdota. Mi smo pokušali da pronađemo put da ne idemo ni u jednu ni u drugu krajnost“.
© Sputnik / Marija JakovljevićVeljko Mićunović i Ozren Grabarić
Veljko Mićunović i Ozren Grabarić - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Veljko Mićunović i Ozren Grabarić

Jedanaest premijera u narednoj godini

Beogradsko dramsko pozorište je za sledeću godinu najavilo 11 premijera i 324 izvođenja, a sve pod sloganom „Opasne veze“.
Program je već kompletiran i od danas se mogu kupiti karte.
Prva nova predstava u 2024. u pozorištu na Crvenom krstu biće beogradska premijera komada „Ljudi bez grobova“ prema romanu Enesa Halilovića u režiji Stevana Bodrože, nastala u koprodukciji sa Regionalnim pozorištem iz Novog Pazara, gde je već igrana.
Na Dan BDP-a, 20. februara, biće premijera predstave „Gidionov čvor“ Džona Adamsa u režiji Jane Maričić u kojoj igraju Mirjana Karanović i Jana Milosavljević, a komad „Pozicija deteta“ Ane Đorđević, publiku očekuje od 2. marta, sa Paulinom Manov u glavnoj ulozi.
Predstava „Svet zaslužuje kraj sveta“ Tijane Grumić u režiji Selme Spahić biće premijerno izvedena 6. aprila.
© Sputnik / Marija JakovljevićBeogradsko dramsko pozorište najavilo 11 premijera za 2024. godinu
Beogradsko dramsko pozorište najavilo 11 premijera za 2024. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Beogradsko dramsko pozorište najavilo 11 premijera za 2024. godinu
Kokan Mladenović režirati predstavu „Čovek slon“ po motivima istoimene knjige Frederika Trevesa (25. maj), sa Ozrenom Grabarićem u glavnoj ulozi, dok će 8. juna Slobodan Skerlić postaviti „Kramer protiv Kramera“ Ejvorija Kormana.
Po motivima drame „Gospoda Glembajevi”Miroslava Krleže, Branislav Mićunović će režirati predstavu „Šarlota Kasteli“ (28. septembra), sa Isidorom Simijonović u naslovnoj ulozi.
Za 1. decembar je najavljena premijera predstave „Čarli Čaplin, svetla velegrada“, koprodukcija sa Nacionalnim teatrom iz Atine, u režiji Nikite Milivojevića. Slavnog Čarlija Čaplina igraće Prokopis Agatokleus sa Kipra.
U okviru projekta „Novi glasovi“ BDP će u avgustu predstaviti dva nova naslova mladih umetnika – „Rake“ Sofije Dimitrijević u režiji Dane Josipović i „Kavez za ptice“ Nikole Stanišića u režiji Slobodana Stankovića, a naknadno će biti otkrivena još jedna nova predstava na repertoaru. Tokom jula biće organizovan na letnjoj pozornici bioskop sa filmovima u selekciji Nikole Ljuce.
Predstava Prafaust Beogradskog dramskog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
KULTURA
RUTA festival: Teatri iz regiona gostuju u Beogradskom dramskom pozorištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala