https://lat.sputnikportal.rs/20231225/zasto-niko-nece-u-konobare-ugostitelji-vape-za-radnicima-a-postoji-i-resenje-da-se-situacija-popravi-1165602247.html
Zašto niko neće u konobare: Ugostitelji vape za radnicima, a postoji i rešenje da se situacija popravi
Zašto niko neće u konobare: Ugostitelji vape za radnicima, a postoji i rešenje da se situacija popravi
Sputnik Srbija
Istraživanje koje je trajalo 17 godina i u kojem je učestvovalo 136.000 ispitanika iz različitih profesija pokazalo je da je najstresniji posao na svetu – posao... 25.12.2023, Sputnik Srbija
2023-12-25T21:32+0100
2023-12-25T21:32+0100
2023-12-25T21:32+0100
ekonomija
ekonomija
srbija – ekonomija
turizam
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0c/19/1165602376_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_e4249e99bc00d83d412960445046fe0f.jpg
Godinama unazad, ključni radnici ugostiteljstva susreću se sa osnovnim problemom, malom platom, a situacija je zbog toga sve gora, jer mladi ljudi ne žele da se bavim ovim veoma zahtevnim poslom. Da li postoji mogućnost da se to popravi?Prema rečima Mladena Mladenovića, osnivača Udruženja konobara i barmena Beograda, situacija se može nazvati katastrofalnom.„Mladi neće da rade za 60.000 dinara, koliko je najčešće plata konobara, a u retkim slučajevima ona ide do 70, 75 hiljada. Mi stariji se nekako i snađemo sa tim novcem, ali mladima nije dovoljno, pogotovo u Beogradu. Pri tom, treba imati na umu da su plate čak i bolje van glavnog grada, posebno zato što nije isti trošak života u, recimo, Kragujevcu, i u Beogradu“, kaže Mladenović za „Bizportal“.Jedno od mogućih rešenja za privlačenje mladih u ugostiteljstvo je, svakako, bakšiš. Kao što je poznato, većina gostiju u restoranima odavno račun plaća karticom, a tom prilikom najčešće nema napojnice, koja je i ključna za egzistenciju svakog konobara. I poseban motiv da on (ili ona) sa osmehom, što bi trebalo da bude obavezno, dođe na posao i usluži gosta.Nedostatak kvalitetne radne snage u ugostiteljstvu postao je hroničan posebno tokom pandemije 2020. godine. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), rekao je da su ugostitelji tada napuštali radna mesta, jer nije bilo dovoljno posla tokom „zaključavanja“, a posle toga se nisu vraćali.„Mnogo ljudi napustilo je ugostiteljstvo tokom i posle pandemije korona virusa. Procenjeno je da je više od 60 odsto radnika tada odustalo, odnosno da se prebacilo na neke druge poslove. I prošle godine je bio problem s manjkom kvalitetne radne snage. Oni koji su godinama radili dobro svoj posao su ga napustili, a za takve radnike se ispostavilo da je nemoguće pronaći adekvatnu zamenu“, pojasnio je Seničić.Inače, u Hrvatskoj bi od 1. januara trebalo da stupi na snagu zakon po kojem se napojnice neće oporezivati. Preciznije, to znači da će jedan evro napojnice zaista biti jedan evro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjem nivou, u visini od 3.360 evra. Ostaje još i da se precizira koliko će biti oporezivi deo bakšiša, a i tamo postoji predlog da on ne bude veći od četiri odsto, kako ne bi bio teret ni vlasniku, ni radniku. Jer, kad se sve sabere, taj novac i jeste poklon zadovoljnog gosta dobrom i ljubaznom konobaru.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0c/19/1165602376_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_a489e687272eca515c49025a1def0e81.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ekonomija, srbija – ekonomija, turizam
ekonomija, srbija – ekonomija, turizam
Zašto niko neće u konobare: Ugostitelji vape za radnicima, a postoji i rešenje da se situacija popravi
Istraživanje koje je trajalo 17 godina i u kojem je učestvovalo 136.000 ispitanika iz različitih profesija pokazalo je da je najstresniji posao na svetu – posao konobara. Što se tiče konobara u Srbiji, oni bi se sigurno složili sa ovom ocenom i to, rekli bi se, s pravom.
Godinama unazad, ključni radnici ugostiteljstva susreću se sa osnovnim problemom, malom platom, a situacija je zbog toga sve gora, jer mladi ljudi ne žele da se bavim ovim veoma zahtevnim poslom. Da li postoji mogućnost da se to popravi?
Prema rečima Mladena Mladenovića, osnivača Udruženja konobara i barmena Beograda, situacija se može nazvati katastrofalnom.
„Mladi neće da rade za 60.000 dinara, koliko je najčešće plata konobara, a u retkim slučajevima ona ide do 70, 75 hiljada. Mi stariji se nekako i snađemo sa tim novcem, ali mladima nije dovoljno, pogotovo u Beogradu. Pri tom, treba imati na umu da su plate čak i bolje van glavnog grada, posebno zato što nije isti trošak života u, recimo, Kragujevcu, i u Beogradu“,
kaže Mladenović za „Bizportal“.
Jedno od mogućih rešenja za privlačenje mladih u ugostiteljstvo je, svakako, bakšiš. Kao što je poznato, većina gostiju u restoranima odavno račun plaća karticom, a tom prilikom najčešće nema napojnice, koja je i ključna za egzistenciju svakog konobara. I poseban motiv da on (ili ona) sa osmehom, što bi trebalo da bude obavezno, dođe na posao i usluži gosta.
„Zalažem se za to da se napojnica prilikom plaćanja kreditnom karticom ne oporezuje, što bi mnogo značilo svima koji se bave ugostiteljskim poslom. Na taj način bi se status konobara popravio, a samim tim i privukao novu radnu snagu. Čak i neko srednje rešenje bi bilo dobro, kao što je, recimo, urađeno u Italiji. Tamo porez na napojnicu nije 20, nego devet odsto, što je u razumnim granicama. Ovako, ako konobar dobije 200 dinara, a mora državi da da 40, ne vredi“, objašnjava Mladenović.
Nedostatak kvalitetne radne snage u ugostiteljstvu postao je hroničan posebno tokom pandemije 2020. godine. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), rekao je da su ugostitelji tada napuštali radna mesta, jer nije bilo dovoljno posla tokom „zaključavanja“, a posle toga se nisu vraćali.
„Mnogo ljudi napustilo je ugostiteljstvo tokom i posle pandemije korona virusa. Procenjeno je da je više od 60 odsto radnika tada odustalo, odnosno da se prebacilo na neke druge poslove. I prošle godine je bio problem s manjkom kvalitetne radne snage. Oni koji su godinama radili dobro svoj posao su ga napustili, a za takve radnike se ispostavilo da je nemoguće pronaći adekvatnu zamenu“, pojasnio je Seničić.
Inače, u Hrvatskoj bi od 1. januara trebalo da stupi na snagu zakon po kojem se napojnice neće oporezivati. Preciznije, to znači da će jedan evro napojnice zaista biti jedan evro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjem nivou, u visini od 3.360 evra. Ostaje još i da se precizira koliko će biti oporezivi deo bakšiša, a i tamo postoji predlog da on ne bude veći od četiri odsto, kako ne bi bio teret ni vlasniku, ni radniku. Jer, kad se sve sabere, taj novac i jeste poklon zadovoljnog gosta dobrom i ljubaznom konobaru.