- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Valjevci za dušu i istoriju: Praznik džeza ispunio očekivanja

© Foto : Sputnjiku ustupila Marijana RajićIrena Blagojević, flautistkinja i džez pevačica
Irena Blagojević, flautistkinja i džez pevačica - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Jedan od najdugovečnijih džez festivala u regionu, Valjevski Džez fest, održan je 39. put , od 21.do 23. decembra. Bila je to demonstracija svega što je Valjevo iznedrilo u svojoj dugoj i plodnoj džez tradiciji i kako su organizatori najavili, najbolja najava predstojećeg, jubilarnog 40. Valjevskog džez festivala koji će biti održan u maju sledeće godine.
U „iznuđenim“ okolnostima zbog renoviranja sale Centra za kulturu, organizatori su upriličili reviju valjevskih muzičara u Art holu, mestu u kome su se inače i prethodnih godina odvijali džem-sešni.
Upravo simbolika prostora u kome su svoje prve korake učinili brojni valjevski muzičari učinila je događaj još emotivnijim, a programi su svake večeri bili izuzetno posećeni, ispraćeni ovacijama i oduševljenjem valjevske publike istančanog muzičkog ukusa.
Jovan Maljoković, Valjevac, čuveni džez muzičar, saksofonista, jedan od osnivača džez festivala i dugogodišnji umetnički direktor, presrećan je što je Valjevo uspelo da sačuva tradiciju i da održi festival i u tehnički nemogućim uslovima.
„Sa svojim bendom izveo sam nešto o čemu sam sanjao ceo život, autorski džez program protkan tradicionalnim motivima , pod imenom „Na raskrsnici svetova“. Veoma je važno što su se ove godine okupili svi valjevski muzičari - zato je ovaj događaj jedno važno lokalno slavlje i muzike i života“, istakao je legendarni Maljoković.
© Foto : Sputnjiku ustupila Marijana RajićNastup Jovana Maljokovića na 39. Valjevo Džez festu
Nastup Jovana Maljokovića na 39. Valjevo Džez festu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Nastup Jovana Maljokovića na 39. Valjevo Džez festu
Koncert je održala i afirmisana džez pevačica Irena Blagojević, koja nije skrivala zadovoljstvo zbog toplog prijema publike grada u kome je rođena. Upravo na bini Art hola ona je pre 30 godina prvi put stala na scenu.
Širom sveta nagrađivani Uroš Spasojević i lokalni valjevski bendovi takođe su dali najbolje od sebe tokom praznika džeza u gradu na Tamnavi.
Za sledeći festival najavljen je dolazak dve velike svetske muzičke zvezde čime će se, prema rečima umetničkog direktora festivala Milana Đurđevića, Valjevski džez festival i grad Valjevo pozicionirati visoko na kuturnoj mapi regiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala