- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svet ima pravo da ne prizna nove granice SAD na Arktiku

© Sputnik / Dmitriй ZnamenskiйZid na granici SAD u meksičkoj Tihuani
Zid na granici SAD u meksičkoj Tihuani - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
SAD, koje pretenduju na novi deo kontinentalnog pojasa (deo morskog dna), deluju bez ikakvog međunarodno-pravnog osnova i stoga svetska zajednica ima puno pravo da ne prizna njihove nove granice, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
On je objasnio da SAD još uvek nisu ratifikovale Konvenciju UN o pomorskom pravu i da su u nekom smislu „otpadnik“ među svim pomorskim silama.
Takođe, ističe Kosačov, pretenzije na kontinentalni pojas razmatra Komisija UN za granice tog pojasa.
„Mandat Komisije zasniva se na Konvenciji UN za pomorsko pravo iz 1982. godine. Rusija, kao odgovorna potpisnica Konvencije, u potpunosti poštuje njene odredbe koje zahtevaju da se Komisiji šalje zahtev za proširenje pojasa. Inače, Rusija je poslednji put dobila od Komisije pozitivne preporuke za proširenje svog pojasa na Arktiku u februaru 2023. godine“, rekao je parlamentarac.
Kako je dodao, Amerikanci su ovog puta nadmašili sami sebe, ignorišući teritorijalne interese svojih saveznika – Kanade i Japana.
„Podsećam da je administracija (bivšeg američkog predsednika Baraka) Obame još 2012. godine uzaludno pokušavala da ratifikuje Konvenciju iz 1982. godine. Tu ideju su republikanci sahranili u američkom Senatu, jer kažu da Konvencija zadire u nacionalni suverenitet SAD. Nakon toga su Senat počeli da zovu 'grobljem međunarodnih sporazuma', zaključio je senator.
Američke vlasti su prošle nedelje objavile zvanične mape proširenog kontinentalnog pojasa koji počinje na udaljenosti od 200 nautičkih milja od obale na Arktiku, u Atlantiku, Beringovom moru, Tihom okeanu, dva dela Meksičkog zaliva i kod Marijanskih ostrva. Kako je pojasnio Stejt department, proširivanje kontinentalnog pojasa SAD ne stvara teritorijalne sporove sa Rusijom, ali zahteva rešavanje tog pitanja sa Kanadom i Japanom.
Pogledajte još:
Američka podmornica Anapolis probija se kroz arktički led - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
SVET
Amerika proširila svoju teritoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala