- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Marjinka u DNR potpuno oslobođena

© Sputnik / Mihail Andronik / Uđi u bazu fotografijaTenk Narodne milicije DNR kod Marjinke
Tenk Narodne milicije DNR kod Marjinke - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Naselje Marjinka u DNR potpuno je oslobođeno, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
„U toku aktivnih ofanzivnih dejstava jurišni odredi grupe ‘Južna’ danas su potpuno oslobodili naselje Marjinka, jugozapadno od Donjecka“, rekao je Šojgu.
Ministar je istakao da oslobađanje ovog mesta omogućava efikasniju zaštitu Donjecka od napada ukrajinskih oružanih snaga.
„Oslobađanje ovog naselja, naravno, smanjuje odbrambene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine i daje nam dodatne mogućnosti za dalja dejstva“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine u Marjinki su za devet godina stvorile moćno uporište povezano podzemnim prolazima, gotovo na svakoj ulici postojao je utvrđeni objekat.
Šojgu je naveo da su tokom ofanzivnih dejstava pripadnici Pete brigade Prvog armijskog korpusa dali značajan doprinos u oslobađanju naselja, a posebno su se istakli vojnici legendarne 150. motorizovane Idričko-berlinske divizije Ordena Kutuzova. Inače, 150. divizija zauzela je Rajhstag u poslednjim danima Drugog svetskog rata.
Putin je čestitao Šojguu i rekao mu da prenese najsrdačnije čestitke i reči zahvalnosti svima koji su ovome doprineli. On je dodao da učesnici u osvajanju ovog naselja zaslužuju državne nagrade.
Zauzimanjem Marjinke, ruske trupe potiskuju ukrajinske borbene jedinice od Donjecka, naglasio je Putin.
Ruski predsednik primetio je da ruske trupe dobijaju priliku da izađu na širi operativni prostor nakon oslobađanja Marjinke.
„Prodorom u ovo utvrđeno područje, koje je neprijatelj gradio faktički od 2014. godine, izgradio tamo značajan broj armirano-betonskih utvrđenja i prolaza... Prodorom u ovo utvrđenje naše snage su u mogućnosti da dođu do šireg operativnog područja. Ali to je, naravno, pitanje i za komandante na terenu i stručnjake Generalštaba i Ministarstva odbrane“, rekao je Putin.
Šta čeka Ukrajinu u narednim mesecima pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala