- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Plivanje za Bogojavljenski krst na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICTradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst u Nišu
Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Šest elemenata „živog nasleđa“ Srbije – sarački zanat, ćurčijski zanat, izrada veza „štampujit“, mavanje kumbara, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst upisano je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Sarački zanat obuhvata skup znanja i veština u vezi sa pripremom materijala i izradom predmeta od kože, prvenstveno za potrebe konjarstva.
Ćurčijski zanat obuhvataskup znanja i veština prerade i obrade kože i izrade predmeta od krzna i kože.
„Štampujit“ je vrsta veza koji se izvodi tehnikom omčastog boda na plišu, a kojim se u Negotinskoj Krajini i priobalju Dunava najčešće ukrašava svečana ženska nošnja.
Mavanje kumbare - običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi u okviru praznovanja Belih poklada (Pročke), kao i plivanje za Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, upisani su kao elementi „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.
U Nacionalni registar upisana je i izvođačka praksa sviranja na tamburicama / samicama (tamburicama-samicama) – četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.
Odluku o upisu doneo je Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu.
U Nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa već se nalazi 57 elemenata.
Zlakusko lončarstvo - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2020
Srpski zanat star 300 godina na listi baštine čovečanstva
Gusle - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2018
Pevanje uz gusle na Uneskovoj listi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala