- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ministarstvo kulture: Cilj Prištine - brisanje tragova svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjim Vinarcima na Kosovu i Metohiji za „katoličku“ od strane Privremenih institucija u Prištini pokazuje da cilj nije samo prisvajanje kulturnog nasleđa, njegovo preotimanje i ugrađivanje u temelje lažne državnosti, već pre svega brisanje tragova svega što je srpsko, smatraju u Ministarstvu kulture Srbije.
„Reč je ne samo o falsifikovanju kulturnog porekla, što je čest slučaj u projektima Prištine i 'takozvanog Ministarstva kulture Kosova', već i o fizičkom nasilju, imajući u vidu da prištinske privremene institucije samouprave izvode radove na toj pravoslavnoj crkvi bez konsultacija sa Eparhijom Raško-prizrenskom“, navode iz Ministarstva kulture.
Ovo je, kako se dadaje u saopštenju, još jedan vid nasilja kojem je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, srpske svetinje i kulturno nasleđe, u mržnji prema srpskom identitetu, uz gaženje svih civilizacijskih i kulturnih vrednosti:
„Skrnavljenje svega što je srpsko uvek je imalo isti cilj, da sejanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosova i Metohije, kolevke njegove državnosti i kulture. Naravno, na tom putu bezumnog uništavanja vekovna kulturna i verska baština uvek je bila meta razaranja, kao nepremostiva prepreka pokušaja da se zatru koreni srpskog porekla na Kosovu i Metohiji“.
Nasilnici iz Prištine tako i danas nastoje, naglašava Ministarstvo, da lažnom brigom za tuđe, srpsko kulturno nasleđe istovremeno pokušaju da uklone i tragove postojanja srpske pravoslavne kulture i vere.
„Ovakvi izopačeni planovi unapred su osuđeni na neuspeh. Ne samo da nakaradne i bizarne konstrukcije kao što je ova ne mogu odoleti ispitu vremena i istorije, već Republika Srbija i duhovni korpus srpskog naroda neće nikada prepustiti svoju baštinu ni bestijalnosti otimanja, ni zaboravu. Nastavićemo da negujemo našu tradiciju i kulturu kao poseban duhovni izraz srpskog naroda i univerzalno dobro čitavog čovečanstva nasuprot svim oblicima bezočnog nasilja kojim pokušavaju da ga poriču ili unište“, poručuju iz Ministarstva kulture.
SRBIJA
Novi skandal Prištine: Pravoslavnu crkvu u Gornjem Vinarcu kod Mitrovice proglasili katoličkom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala