Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin o ucenama Zapada: Ko voli Srbiju, ne mrzi Rusiju — ko mrzi Rusiju, ne voli Srbiju!

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
Pratite nas
Ne traži NATO i EU da uvedemo sankcije Rusiji zato što će to ekonomski oštetiti Rusiju već zato što će to moralno slomiti Srbiju, izjavio je osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.
„Ko god je voleo Srbiju nije mrzeo Rusiju, ko god je mrzeo Rusiju nije voleo Srbiju“, rekao je Vulin za današnje izdanje „Politike“.
Vulin je istakao da je ponosan što Srbija nije postala deo antiruske histerije i što jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji.
„Srbija je i suviše mala zemlja da bi počinila tako veliku izdaju. Odnos prema Rusiji je odnos prema nama samima. Svaka generacija Srba je dočekala da joj traže da Rusiji kaže ne, i svaka generacija Srba je dočekala da fizički opstanak srpske nacije zavisi od ruskog da. Da Rusija nije opstala, a da li bi opstala Srbija? Ako Rusija ne opstane, a da li će opstati Srbija? Kroz svu našu istoriju od nas se traži da se odreknemo Kosova, Srba koji žive van Srbije i da se odreknemo Rusije. Ta tri zahteva se nikada nisu i neće promeniti, a ni naš odgovor ne sme da bude promenjen“, rekao je Vulin.
Aleksandar Vučić je jedini slobodni lider u Evropi i zato nije uveo sankcije Rusiji i dokle god je on predsednik svih Srba, Srbija neće uvesti sankcije, dodao je Vulin.
Na konstataciju da njegov stav prema Rusiji posebno smeta Zapadu, Vulin je odgovorio da mu više smeta što nas je Zapad bombardovao, što ujedinjena Nemačka nema problem sa Velikom Albanijom ali ima problem sa Srpskim svetom.
„Smeta mi što traže da priznamo tzv. Kosovo, smeta mi što su nas slagali za Briselski sporazum, što su nas slagali za poglavlje 35, što nas lažu da nas žele u Evropskoj uniji, smeta mi što se mešaju u naše izbore i što hoće da obore Vučića na ulici, smeta mi što traže da se distanciramo od Kine i da uvedemo sankcije Rusiji...“, naveo je Vulin.

„Ovo je surovo buđenje NATO opozicije – poništavanje izbora bilo bi krivično delo“

Za NATO opoziciju 17. decembar je bio surovo buđenje, dok bi prihvatanje poništavanja rezultata izbora bilo krivično delo, rekao je Vulin.
„Politika nije matematika, ali izborni rezultati jesu matematika. A sa matematikom se ne dogovara. Ne možemo da se dogovorimo da je pobednik onaj ko je osvojio manje glasova“, naveo je on.
Istakao je da su protekli izbori bili surovo buđenje za NATO opoziciju.
„Vučić je podsetio na rezultate i ponudio svoju viziju budućnosti, natovci su smatrali da je dovoljno da mu ospore ime oca i postojanje sina, i mislili su da ono što njih zabavlja na Tviteru, opredeljuje Srbiju“, kazao je Vulin.
Kako je naveo, svi Srbi, gde god da žive, treba da imaju srpsko državljanstvo i pravo glasa na izborima u Srbiji.
„To je jedan od koraka koji će dovesti do stvaranja jedinstvene srpske države. Svi Hrvati iz BiH imaju hrvatsko državljanstvo i glasaju na izborima u Hrvatskoj“, rekao je Vulin i dodao da se nada većem odzivu glasača iz Republike Srpske (RS) na sledećim izborima, kao i da je greška što se kampanja nije vodila i na teritoriji RS.
Na pitanje kako komentariše zahtev Kristijana Šmita, da se obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara krivično goni, Vulin kaže da je to akt razbijanja dejtonske BiH.
„BiH je nastala, ne kao želja tri naroda da žive zajedno, da su to želeli ne bi ratovali, već voljom velikih sila i željom tri naroda da prestane rat“, kazao je Vulin.
Kada je u pitanju pružanje otpora srpskom svetu u regionu, Vulin je rekao da je vreme da mi Srbi mislimo o sebi, a ne kako drugi misle o nama.
„Ne razumem zašto je dobro po svetski mir da se ujedini Nemačka koja je izazvala i izgubila dva svetska rata, a opasno je po svetski mir da se ujedine Srbi koji nisu izazvali nijedan svetski rat, a pobedili su u oba“, naveo je Vulin.
Na pitanje da li će Srbija obnoviti inicijativu za priključenje u BRIKS, Vulin je rekao da nam je to realna alternativa EU u svakom pogledu.
„Rusija i Kina su gotovo sasvim istisnule dolar iz međusobne razmene. Istorijski doček Putina u UAE i Saudijskoj Arabiji nije izraz gostoprimstva, već poruka celom svetu da ove arapske zemlje nisu više ničije igračke“, zaključio je Vulin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala