- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski sukob: Ulazak u novu fazu /video/

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
Pratite nas
Supruga ukrajinskog predsednika, koja je inače vrlo važna figura u organizaciji lobističko – propagandnih aktivnosti Kijeva, upozorila je partnere sa Zapada: „Umrećemo ako nas ostavite!”
Za bračni par Zelenski situacija je svakako dramatična. Međutim, što se partnera sa Zapada tiče, tu stvari funkcionišu po onoj sentenci iz „Crnog gruje”: „Idemo u rat da se bijete, neki ćete da poginete, a neki ćemo i da se vratimo!”
Koliko će partneri sa Zapada žaliti one koji su išli da se biju, pa su poginuli? Oni su za njih ionako predstavljali samo sredstvo za ostvarivanje sopstvenih geopolitičkih ciljeva, potrošnu robu u velikoj igri koja im je bila nužna zarad produžavanja globalne dominacije.
Partneri sa Zapada vodili su svoje bitke protiv Rusije, a potrebno je dodati i protiv Kine, oslanjajući se na ukrajinsku pešadiju. Oslanjajući se na ukrajinske žrtve, kojih je već sada toliko da ih je teško i prebrojati. Za šta su ti ljudi pali? Ukrajina ostaje bez pešadije. Čak i da ima volje među partnerima sa Zapada da se u ukrajinski sistem upumpavaju nove milijarde sveže odštampanih dolara i evra, otvoreno je za koju svrhu bi se ti silni novci trošili!? A volja kod partnera sa Zapada postepeno kopni, više nema onog prošlogodišnjeg entuzijazma uz ritualno zaklinjanje kako se Ukrajina mora odbraniti „po svaku cenu.”
Ni za najveće optimiste više nije izvesno da se u Ukrajini može pobediti, a istovremeno izdaci za finansiranje Ukrajine postaju sve veći, cena je previsoka. Zbog toga se i na tom Zapadu sve češće može čuti kako se sa Rusijom jednostavno mora pregovarati. Ako se nešto mora, onda se u te pregovore ulazi iz defanzivne pozicije. Otuda i vapaj Olene Zelenski. Vapaj koji naprosto niko neće čuti. Uostalom, kao i brojnim drugim iskorišćenim liderima i režimima i njoj i njenom suprugu neko od birokrata srednjeg ranga u određenom trenutku saopštiće kako su morali znati u šta se upuštaju! Kao što su to svojevremeno saopštili Mihailu Sakašviliju.
Ukrajina, ili tačnije ono što je od nje ostalo polako „ispada iz igre”. Ionako je ovo od samog početka bila isuviše kopleksna igra za državu sa takvim potencijalima vojne, ekonomske i političke moći, bilo da se sagledavaju apsolutni ili relativni indikatori. Timoti Garton Eš kao da priprema političku javnost za tako nešto tokom prezentovanja rezultata istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Oksfordu na temu promena u savremenim međunarodnim odnosima: „Više od polovine ispitanika u Kini, Saudijskoj Arabiji i Turskoj reklo je da su SAD u ratu s Rusijom. Nedvosmislena većina u tim zemljama – kao i u Indiji i Indoneziji – veruje da će Rusija dobiti rat protiv Ukrajine u narednih pet godina. Više od polovine ispitanika u Kini, Saudijskoj Arabiji i Rusiji reklo je da će se EU verovatno raspasti u narednih 20 godina. Tako je mislilo i 45% anketiranih u Turskoj (zvaničnom kandidatu za članstvo u Uniji koja se navodno raspada) i – što je prilično šokantno – trećina Evropljana koji su učestvovali u istraživanju. Zanimljivo je da postoji korelacija između uverenja da će se EU verovatno raspasti i uverenja da će Rusija verovatno pobediti u ratu sa Ukrajinom.”
Mada je Eš u svom zaključku predložio neka drugačija rešenja povezana sa daljim nastupom partnera sa Zapada u Ukrajini, podtekst cele ove priče (koji će analizirati neki drugi komentatori) više je nego očigledan: partneri sa Zapada ne treba da vezuju svoju sudbinu za sudbinu Ukrajine. U tom kontekstu, odgovornost za sve neuspehe biće najpre prebacivana na Vladimira Zelenskog, a ukoliko ni taj manevar ne bude dovoljan, onda će se odgovornost prebacivati na celokupan „kijevski aparat”. Uz, opet već viđena objašnjenja u sličnim istorijskim događajima, da su partneri sa Zapada pomogli koliko god se od njih tražilo, ali je „odlučivao Zelenski”, u Kijevu su „rešili da kapituliraju” pošto više nisu imali snage za borbu, ukrajinski političari pristali su na nepovoljno rešenje i odrekli se „sopstvenih teritorija”. Njihova stvar, njihov poraz.
U stilu Eša zaključuje i koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi: „Američka vojska će vrlo verovatno morati da se uključi ako Putin odnese stratešku pobedu u Ukrajini“.
Možda se iz ugla strateških komunikacija čini kako je strateška pobeda Rusije tolika opasnost da je opravdano otpočeti protiv Moskve direktnu oružanu konfrontaciju i tako praktično započeti Treći svetski rat, ali teško je očekivati da će takav stav deliti i ubedljiva većina američkih građana, biznismena, političara... Zašto bi SAD započinjale Treći svetski rat zbog Ukrajine? Koliki su potencijalni dobici, a koliki su rizici od toga?
Podtekst ove poruke jeste da se u sve buduće kalkulacije mora ubaciti i mogućnost ruske strateške pobede u Ukrajini, pa sa tim u vezi i razrađivati alternativni scenariji. Kada se razrađuju alternativni scenariji usled nepovoljnog razvoja tekuće situacije onda se po pravilu daje prednost opcijama kojima se smanjuju rizici, o potencijalnim dobicima se i ne razmišlja. Kako se najbrže mogu smanjiti rizici? Pa verovatno prebacivanjem odgovornosti na Zelenskog i eventualno Kijev u celini. U suprotnom, ako Amerikanci to ne žele, onda je alternativa Treći svetski rat. Pa neka izaberu?
Ukrajinska kriza, sada se može sa velikom izvesnošću tvrditi - ulazi u novu fazu. Naravno, još uvek je mnogo nejasnoća i otvorenih stavki povezanih sa krajnjim ishodom, ali više se, po svoj prilici, ne postavlja pitanje promene granica. Koliko već u prvoj polovini 2024. godine partneri sa Zapada pristali bi da se to verifikuje kao de fakto stanje, uz neki prateći sporazum o primirju. Moguće je i da bi pristali na de jure verifikaciju za status Krima.
Sa druge strane, oni bi dobili kraj oružanog sukoba i vreme da se reše Zelenskog, reorganizuju resurse i kreiraju novi narativ kojim bi se negirala strateška pobeda Rusije. Međutim, nije jasno zbog čega bi Vladimir Putin na tako nešto pristajao kada u martu 2024. godine dobije novi šestogodišnji mandat? On se ne kandiduje ponovo da bi od SAD i EU dobio nekakvo de fakto priznanje o promeni granica Ukrajine, već da bi oblikovao novi svetski poredak i sa tim u vezi potvrdio novu bezbednosnu arhitekturu u zapadnom delu Evroazije. Za bračni par Zelenski, nema dobrih ishoda. Za Kijev nema dobrih ishoda. Upozorenja koja šalju neće im pomoći. Neki su izginuli, neki će tek da izginu, ali neki će i da se vrate. U toj velikoj igri svako je imao svoju ulogu. Ukrajini je pripala uloga gubitnika.
U najnovijem izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznajte zašto je američki medij ruskog predsednika proglasio pobednikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala