- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ruski udarni izviđački dron 'Granat': Šta se zna o njemu? /foto/

© Foto : Optičko-mehanički konstruktorski biro Astron Ruski udarni izviđački dron 'Granat'
Ruski udarni izviđački dron 'Granat' - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
Pratite nas
Novi ruski udarni izviđački bespilotni sistem nedavno je predstavio njegov tvorac, optičko-mehanički konstruktorski biro Astron sa sedištem u Moskvi.
Nova ruska bespilotna letelica bi trebalo da prati neprijateljske mete i da vodi udarne dronove do njih.
Novi sistem nazvan „Granat“ (doslovno „Nar“), trenutno je u fazi testiranja.
Šta se tačno zna o ovom izviđačkom instrumentu?

Upoznajte 'Granat'

„Granat“ je u suštini sistem bespilotnih letelica dizajniran za izviđanje na teškim terenima i urbanim područjima gde izviđanje peške može biti problematično ili rizično.
Sistem se sastoji od osmatračke bespilotne letelice, zemaljske kontrolne stanice i relejnog drona, koji služi kao posrednik u prenosu signala do i od nadzornog drona i kontrolne stanice.
© Foto : Optičko-mehanički konstruktorski biro Astron Granat-RT relejni dron
Granat-RT relejni dron - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Granat-RT relejni dron
Iako bi dodavanje relejnog drona u početku moglo predstavljati nepotrebnu komplikaciju, ono zapravo pomaže u povećanju operativnog dometa nadzornog drona, koji tako postaje manje zavistan od dometa signala kontrolne stanice.
Takođe, dron sa relejom može da se koristi za prenošenje informacija kamikaza dronovima, koji bi zatim mogli da deluju na osnovu podataka prikupljenih od strane drona za nadzor.
Udarna komponenta sistema 'Granat' se sastoji od nekoliko tipova municije koje može nositi – rasprskavajuće (parčadne municije), visokoeksplozivne ili protivtenkovske.
Prema saopštenju koje je Astron dao ruskim medijima, „Granat“ je dizajniran da sprovodi naknadno izviđanje i pretragu ciljeva, kao i da navede borbene bespilotne letelice do otkrivenih ciljeva.
© Foto : Optičko-mehanički konstruktorski biro Astron Ruski udarni izviđački dron 'Granat'
Ruski udarni izviđački dron 'Granat' - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Ruski udarni izviđački dron 'Granat'

Koje još dronove je napravio Astron?

„Granat“ nije jedini sistem bespilotnih letelica koje je dizajnirao Astron.
Ranije je ovaj konstruktorski biro predstavio udarnu bespilotnu letelicu koja u suštini funkcioniše kao bespilotni bombarder i sposobna je da isporuči protivoklopnu raketu PG-7VL (vrstu municije koju koristi raketni bacač granata RPG-7) do cilja.
Za razliku od „Granata“, ovaj dron bombarder već je ušao u proizvodnju i koriste ga ruske trupe u zoni ukrajinskog sukoba.
Ranije ove godine, Astron je takođe započeo masovnu proizvodnju Blokpost-4T, izviđačkog sistema dronova dugog dometa koji ima opremu za termoviziju na zemlji i na dronu, a koja može da otkrije neprijateljske trupe i opremu.
Kako je Rusija zapanjila Zapad pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala