- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Moskva preduzima sve mere na Arktiku za očuvanje svojih nacionalnih interesa

© AP Photo / Becky BohrerGlečer Mendenhol na Aljasci
Glečer Mendenhol na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
Pratite nas
Rusija preduzima sve neophodne mere za poštovanje naših nacionalnih interesa na Arktiku, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin.
„Preduzeli smo i nastavićemo da preduzimamo sve mere neophodne za naše nacionalne interese u ovoj geografskoj zoni“, rekao je senator, odgovarajući na pitanje agencije da li pretenzije SAD na kontinentalni šelf na Arktiku predstavljaju pretnju za Rusiju.
Karasin je takođe primetio da „sve ove izjave (Stejt departmenta) ne vrede apsolutno ništa, jer je to agresivna suština SAD, koja se manifestuje više od 200 godina“.
Prema njegovim rečima, Monroova doktrina već je na snazi na severnim teritorijama.
„Prema tome moramo da se odnosimo mirno“, smatra političar.

Poslanik Dume: To je nedopustivo

Predsedavajući odbora za Arktik Državne dume Nikolaj Haritonov je za Sputnjik rekao da je jednostrano proširenje američkih granica u regionu neprihvatljivo i može dovesti do povećanja tenzija.
„Neophodno je, pre svega, dokazati geološku pripadnost ovih teritorija, kao što je to u svoje vreme činila Rusija. Tada je pod vodu spušten naučni aparat i izvršeno je istraživanje. Prikupljena je velika dokazna baza. A naš zahtev za šelf razmatrao je potkomitet UN. Sjedinjene Američke Države nisu ratifikovale konvenciju o pomorskom pravu“, rekao je Haritonov.
Američke vlasti su ranije ove nedelje objavile zvanične mape proširenog kontinentalnog pojasa koji počinje na preko 200 nautičkih milja od obale na Arktiku, Atlantiku, Beringovom moru, Tihom okeanu, dva dela Meksičkog zaliva i Marijanskim ostrvima.
Granice proširenog kontinentalnog pojasa koje su definisale Sjedinjene Američke Države ne stvaraju teritorijalne sporove sa Rusijom, već će zahtevati rešavanja pitanja sa Kanadom i Japanom, saopštio je ranije Stejt department.
Američka podmornica Anapolis probija se kroz arktički led - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
SVET
Amerika proširila svoju teritoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala