- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Orao, lav i krin – grbovi vladarskih i velikaških porodica srednjovekovnih srpskih zemalja

© Foto : Sputnjiku ustupio Istorijski muzej Srbije/Nikola ZagoracIzložba Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke pod nazivom „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja” biće otvorena 27. decembra u Istorijskom muzeju Srbije
Izložba Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke pod nazivom „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja” biće otvorena 27. decembra u Istorijskom muzeju Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
Pratite nas
Izložba Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke pod nazivom „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja” biće otvorena 27. decembra u Istorijskom muzeju Srbije.
Heraldika kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat njihovog razvoja.
Pojava i razvoj grbova nerazdvojivo su vezani za vitešku ili ritersku kulturu koja se od 11. veka razvijala u srednjovekovnoj Evropi, jer su se upravo na viteškim turnirima i pojavili prvi grbovi.
© Foto : Sputnjiku ustupio Istorijski muzej Srbije/Nikola ZagoracPredstavljeno je 20 grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete
Predstavljeno je 20 grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Predstavljeno je 20 grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete
U srednjovekovnoj srpskoj heraldici često je tražena inspiracija za izgled grbova Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, odnosno u heraldičkim znamenjima srpskih vladarskih porodica Nemanjića, Lazarevića, Brankovića i Kotromanića, jer su ove vladarske porodice, kao i drugi velikaški rodovi ostavili značajan trag u našoj istoriji i heraldici.
Na izložbi „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja” predstavljeno je 20 grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete, tj. iz srednjovekovnih srpskih zemalja koje su vladale u razdoblju od 9. do 15. veka, počevši od najstarijeg srpskog vladarskog roda, Vlastimirovića, pa zaključno sa rodom Brankovića, od kojih potiču posljednji titularni srpski despoti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Istorijski muzej SrbijeOrao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja
Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja
Grbovi vladarskih i velikaških porodica u srpskim srednjovekovnim zemljama predstavljani su na novcu, pečatima, u rukopisnim knjigama, zatim na odeždi, dvorovima, crkvenim objektima i na drugim mestima.
Grbovi koji se javljaju u srednjovekovnim srpskim zemljama razvijali su se pod vizantijskim i zapadnim uticajima, što je vidljivo i na osnovu motiva koji dominiraju na njima, a koji su pozajmljeni iz vizantijske protoheraldičke tradicije (dvoglavi orao, krst sa ocilima) ili iz zapadne heraldičke tradicije (štit, veliki šljem, čelenka, krin).
Izložba je postavljena u posebnom delu izložbenog prostora Istorijskog muzeja Srbije, kao tematski dodatak aktuelnoj izložbi „Čekajući stalnu postavku”, i trajaće do 30. marta 2024.
Detalj sa izložbe Čekajući stalnu postavku  - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
KULTURA
Zasijalo žezlo cara Dušana, uskoro će i kruna Đurađa Brankovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala