- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Skup podrške Izraelu  - Sputnik Srbija

UŽIVO Kabinet Netanijahua negira da je bio planiran ''preventivni'' napad na Hezbolah

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 78. dan. U izraelskim udarima na izbeglički kamp Džabalija, u severnom delu Pojasa Gaze, desetine mrtvih, javlja „Al Džazira“. Izraelska vojska bombardovala ciljeve u južnom Libanu u blizini kasarne UN.
Savet bezbednosti UN usvojio je u petak ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za hitnu obustavu neprijateljstava između Izraela i Hamasa.
Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane. SAD su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije u kome je predložen prekid vatre.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:33 23.12.2023
Pogođen komandni centar Hezbolaha kao odgovor na napade iz Libana
Izraelski borbeni avioni pogodili su vojni štab Hezbolaha u Libanu kao odgovor na današnje napade na severni Izrael, uključujući i onaj kod Manare u kojem je jedan izraelski vojnik ranjen, saopštile su izraelske odbrambene snage.
Izraelske snage izvele su artiljerisjko granatiranje brojnih oblasti u blizini granice, dodaje se u saopštenju IDF koje je preneo "Tajms of Izrael".
Nekoliko projektila ispaljeno je iz Libana na oblasti u severnom Izraelu, a IDF je saopštio da je pogodio mesta sa kojih su lansirani.
22:27 23.12.2023
Bajden: Nisam od Netanijahua tražio prekid vatre
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da u današnjem telefonskom razgovoru nije od izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze. "Imao sam dug razgovor sa Netanijahuom i to je bio privatni razgovor. Nisam tražio prekid vatre“, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara.
Prethodno je Bela kuća saopštila da su dvojica lidera razgovarala o razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa. Iz Netanijahuovog kabineta je saopšteno da je u današnjem razgovoru izraelski premijer „izrazio zahvalnost za poziciju SAD u Savetu bezbednosti“. Netanijahu je ponovio da će Izrael nastaviti rat "dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi“, koji uključuju uništenje Hamasa i povratak izraelskih talaca kući.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojim se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.
Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenosi AP. Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kojem je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze. Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.
O revidiranom dokumentu pregovarale su SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao predstavnik arapskih nacija.
21:16 23.12.2023
19:48 23.12.2023
Kabinet Netanijahua negira da je bio planiran ''preventivni'' napad na Hezbolah
Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua smatra "netačnim" izveštaj "Vol strit džurnala" u kojem se tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden odvratio Netanijahua da ''preventivno'' napadne Hezbolah u Libanu 11. oktobra.
"Već prvog dana rata (protiv Hamasa 7. oktobra), premijer Netanijahu je odlučio da će Izrael prvo raditi na ostvarenju odlučujuće pobede na jugu, dok će istovremeno odvratiti napad na severu", navodi kabinet premijera, dodajući da je "tu politiku usvojila (ratna) vlada", preneo je Tajms of izrael.
Pored toga, u prethodnim izveštajima se navodi da su ministar odbrane Joav Galant i vojni zvaničnici hteli da napadnu Hezbolah pre nego što se pozabave Hamasom, prateći vojnu doktrinu da ako se borite na dva fronta, prvo se suočavate sa snažnijim neprijateljem, ali Netanijahu je to odbacio, a pridružio mu se i ministar iz ratnog kabineta Beni Ganc, koji se tada upravo pridružio grupi koja je upravljala ratom.
Vol strit džurnala je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike koji su upoznati sa detaljima, naveo da se Izrael četiri dana nakon Hamasovog masakra 7. oktobra, spremao da preventivno napadne libanski Hezbolah, ali da je predsednik SAD Džozef Bajden u poslednjem trenutku nagovorio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da odustane od tog plana.
U izveštaju se navodi da je "Izrael imao obaveštajne podatke, koje su SAD smatrale nepouzdanim, da se napadači Hezbolaha spremaju da pređu granicu u sklopu višestrukog napada", preneo je Tajms of Izrael.
"Izraelski ratni avioni su bili u vazduhu i čekali naređenja kada je Bajden razgovarao sa Netanijahuom 11. oktobra i rekao izraelskom premijeru da se povuče i razmisli o posledicama takve akcije", rekavši da bi to moglo da izazove regionalni rat. U izveštaju se navodi da se Bajdenova administracija od tada fokusirala na sprečavanje eskalacije koja bi zahtevala vojnu intervenciju Vašingtona.
19:11 23.12.2023
Specijalni izaslanik UN: Jemenska vlada i Huti preduzeće korake ka prekidu vatre
Jemenska vlada, koju podržava Saudijska Arabija, i Huti koje podržava Iran, obavezali su se da će preduzeti korake ka prekidu vatre, izjavio je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen, Hans Grundberg.
Huti, koji kontrolišu severni deo Jemena, bore se protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom od 2015. godine u sukobu u kome je poginulo na stotine hiljada ljudi, a oko 80 odsto stanovništva Jemena zavisi od humanitarne pomoći.
Grundberg je u izjavi koju je izdala njegova kancelarija rekao da pozdravlja posvećenost strana nizu mera za sprovođenje primirja širom zemlje, poboljšanje uslova života u Jemenu i angažovanje u pripremama za nastavak inkluzivnog političkog procesa pod pokroviteljstvom UN.
On će se sada angažovati sa stranama na uspostavljanju mape puta pod okriljem UN, koja uključuje ove obaveze i podržava njihovu implementaciju, navodi se u saopštenju. Mapa puta, zajedno sa prekidom vatre će, takođe, uključivati obavezu dve strane da obnove izvoz nafte, isplate plate u javnom sektoru, otvore puteve u Taizu i drugim delovima Jemena i dalje ublaže ograničenja na aerodromu u Sani i luci Hudajdah, navodi se u saopštenju.
Mirovne inicijative su dobile zamah nakon što su se veliki rivali Saudijska Arabija i Iran dogovorili da ponovo uspostave odnose uz posredovanje Kine. Trajni prekid vatre u Jemenu bi označio prekretnicu u stabilizaciji Bliskog istoka.
19:09 23.12.2023
Izraelska vojska tvrdi da je ubila šefa snabdevanja vojnog krila Hamasa
Izraelska vojska tvrdi da su njeni pripadnici u petak, tokom vazdušnog napada na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, ubili Hasana al-Atraša, zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanje vojnog krila te grupe.
Al-Atraš, navodi IDF, bio je odgovoran za snabdevanje i proizvodnju oružja za Hamas, kao i za krijumčarenje oružja iz raznih zemalja u Pojas Gaze.
Kako se dodaje, Al-Atraš je, takođe, bio umešan u snabdevanje oružjem na Zapadnoj obali. IDF je objavio snimak napada na Rafu, dok su palestinski mediji izvestili da su najmanje tri osobe poginule u vazdušnom napadu, prenosi "Tajms of Izrael".
16:52 23.12.2023
Hamas: Izgubili smo kontakt sa grupom koja je držala pet izraelskih talaca
Palestinski Hamas je saopštio da je, zbog bombardovanja, izgubio kontakt sa svojom grupom koja je držala pet izraelskih talaca u Pojasu Gaze.
Hamas veruje da su taoci ubijeni tokom izraelskog napada, rekao je Abu Ubaida, portparol brigade Al-Kasam, vojnog krila te militantne palestinske organizacije.
11:47 23.12.2023
Izraelske snage su, tokom kopnenih operacija u južnom delu grada Gaze, postavile zasedu pripadnicima Hamasa, a potom su u vazdušnom napadu eliminisale desetine pripadnika tog palestinskog pokreta, saopštila je izraelska vojska.
Pogođene su i druge zgrade koje je pešadija identifikovala kao Hamasove u toj oblasti, dodaje se u saopštenju.
U međuvremenu, u centralnim delovima Gaze, izraelska vojska je, kako tvrdi, pronašla skladište oružja u dečijem vrtiću, uključujući minobacače, raketne ručne lansere i eksploziv.
10:54 23.12.2023
10:07 23.12.2023
09:05 23.12.2023
Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći i ovog jutra gađala položaje Hezbolaha na jugu Libana.
08:52 23.12.2023
08:11 23.12.2023
08:02 23.12.2023
Šef SZO pozvao na trenutni prekid vatre u Gazi
Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozdravio je rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na povećanje pomoći Gazi, ali je istakao da je najhitniji zahtev trenutni prekid vatre.
„Dosadašnji razarajući danak rata ne može se zanemariti, uključujući gubitak preko 20.000 života, uglavnom žena i dece, i više od 53.000 povređenih“, naveo je Gebrejesus, upozorivši da preti velika opasnost od gladi i širenja bolesti.
07:27 23.12.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da način na koji Izrael sprovodi ofanzivu predstavlja prepreku isporuci humanitarne pomoći Pojasu Gaze.
07:24 23.12.2023
U izraelskim napadima na izbeglički kamp Džabalija, u severnom delu Pojasa Gaze, poginulo je desetine ljudi, javila je „Al Džazira“.
Prema navodim te televizijske stanice, na meti izraelskih raketnih napada i artiljerije bile su stambene zgrade.
Kako se navodi, zbog noćašnjih napada spasilačke ekipe i medicinsko osoblje nije moglo da dođe do uništenog naselja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala