- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinci sve manje dobrodošli na Zapadu: Talin spreman i na ekstradiciju vojno sposobnih

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
Estonija je spremna da izruči Ukrajince koji su sposobni za vojnu službu ali ne žele da odu iz te baltičke države kako bi pomogli svojoj zemlji u sukobu sa Rusijom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemec.
U Estoniji se do sada 7.000 muškaraca koji su sposobni za vojsku prijavilo ta dobijanje enkog privremenog statusa u toj zemlji.
„Ako to Ukrajini bude potrebno, Estonija će biti u stanju da pronađe te ljude i preda ih Ukrajini“, rekao je ministar, prenosi TV ERR.
On je pripremio i predlog ekstradicionog ugovora između Talina i Kijeva.
Estonija nije prva zemlja EU koja je iznela ovakav stav. Prema navodima „Žečpospolite“ Varšava je još u septembru počela sa ekstradicijom, pretežno osoba umešanih u krijumčarenje migranata, prenosi RT.
S druge strane, Berlin odbija da pruži podršku Kijevu po ovom pitanju.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je početkom decembra da je vojska predložila da bude dodatno mobilisano oko pola miliona ljudi, a zvaničnici u Kijevu su signalizirali da svi Ukrajinci treba da daju svoj doprinos u sukobu na određeni način.
Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je nedavno rekao da će Kijev pozvati na dužnost sve Ukrajince tog uzrasta, uključujući one koji borave na Zapadu, upozorivši na sankcije ukoliko se neko ogluši o poziv.

Danska: Posle rata ukrajinske izbeglice neće biti dobrodošle

Danski imigracioni ministar Kare Dibvad izjavio je da ukrajinske izbeglice u toj zemlji po okončanju sukoba i uspostavljanja mira više neće biti dobrodošle.
Za izbeglički status u Danskoj se prijavilo preko 30.000 Ukrajinaca prema posebnom zakonu koji ističe u martu 2025. godine. Anketa Univerziteta u Kopenhagenu na uzorku od 7.000 ispitanika pokazala je da bar polovina izbeglica iz Ukrajine želi da ostane u Danskoj čak i kad se sukob završi.
U izjavi za dnevnik "Berlingske" ministar policije je rekao da to ne dolazi u obzir i da će morati da se vrate.
"Iako su nam Ukrajinci kulturološki bliskiji od ljudi da Bliskog istoka oni se ipak ponašaju na potpuno drugačiji način", konstatovao je Dibvad.
Vlasti u Kijevu su jasno stavile do znanja da žele da im se građani vrate, a Danska "će to morati da poštuje".
Događaje protekle nedelje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentarisao je advokat Goran Petronijević:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala