- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Stevandić: Dan Republike Srpske biće obeležen, uprkos pretnjama

© Foto : RTRS/Snimak sa ekranaDefile povodom Dana Republike Srpske
Defile povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da će Dan Republike, 9. januar, biti obeležen uprkos pretnjama, i da će to slavlje večernjim koncertom uveličati i crnogorska pevačica etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević.
Stevandić smatra i da poziv Kristijana Šmita visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju da izvrši pritisak na Beograd i Podgoricu da funkcioneri Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obeležavanju Dana Republike Srpske, predstavlja, kako je rekao, vrstu mešanja u percepciju jednog čitavog naroda.
Stevandić je podsetio da je menjanje percepcije naroda pokušano samo od 1941. do 1945. godine da bi se postigla poslušnost ljudi, koji bi umesto naroda postali nečiji podanici, poslušnici ili sateliti.
„Činjenica je da je jedinstvo koje pokazuje Republika Srpska podržano od svih faktora i da to nadilazi bilo kakve granice, republičke, administrativne ili bilo koje druge. To je već stvar prepoznavanja identiteta jednog naroda“, rekao je Stevandić za agenciju Srna.
Svako ko želi, dodao je on, da na to utiče i da narodu zabrani identitet, percepciju i prepoznavanje vlastite kulture i vrednosti, teži uništenju tog naroda.
„To je uvek tretirano kao zločin i to je uvek bio nečastan posao. Ali, ukoliko nemate zvanično imenovanje, nemate ni odgovornost, pa možete da radite šta hoćete, samo ne možete da radite uspešno, niti dokle hoćete i to će Šmit vrlo brzo da sazna“, rekao je Stevandić.
Stevandić je naveo da je i ranije bilo pritisaka i pretnji, ali da se Srbi na to nisu obazirali, jer da jesu „ne bi se slavio 9. januar“.
„A on se ipak, kao što znate, svake godine slavi lepše i svečanije“, zaključio je Stevandić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala