- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Rušimo li temelj na kom stojimo | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
U emisiji „Orbita kulture“ otkrivamo zašto zaboravljajući pisce poput Njegoša i Desanke rušimo temelj na kom stojimo, ali i zašto nema poštenja bez dubokog preispitivanja
Zašto je reč suština čoveka, koliko smo nemarni prema jeziku, ali i prema piscima poput Njegoša i Desanke koji su temelji na kojima stojimo, zašto je suština postojanja Akademije nauka i umetnosti više od tumačenja dnevnopolitičkih problema – neka su od pitanja za akademika Mira Vuksanovića, pisca čija su Sabrana dela obogaćena sa novih 11 tomova.
Kako je Muzej pozorišne umetnosti odao počast Nebojši Glogovcu, jednom od naših najboljih i najvećih teatarskih i filmskih umetnika i posthumnom dobitniku uglednog priznanja Dobričin prsten – saznajemo od kustosa Muzeja i autorke izložbe Mirjane Odavić.
Kako bi izgledala Srbija kada bi se sve njene napuštene železničke pruge pretvorile u pešačke i biciklističke staze, zašto je to pored turizma i sporta značajno i sa stanovišta kulturnog nasleđa, šta bi sve povezale ove zelene staze i kako će u perspektivi izgledati taj „Điro di Ćiro“ – otkriva za Sputnjik arhitekta Aleksandar Stanojlović, autor projekta pretvaranja napuštenih železničkih pruga u zelene staze koji je nedavno u Rimu osvojio Evropsku nagradu.
A da li je Vladimir Tabašević zaista autor nedavno objavljenog romana „Noćne reči“, budući da iza njegovog imena i prezimena na koricama knjige stoji upitnik, zašto često za sebe kaže da ne zna ko stoji iza njegovog imena ali i zbog čega bez tog takvog radikalnog preispitivanja nema poštenja – za „Orbitu kulture“ otkriva Ninov laureat, pisac Vladimir Tabašević.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 23.12.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala