- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB potvrdio: NATO koristio tajne informacije koje je Safronov prenosio nemačkim i češkim špijunima

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSavetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca
Savetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
Bivši savetnik šefa „Roskosmosa“ Ivan Safronov, koji je osuđen na 22 godine zavora zbog veleizdaje, prenosio je nemačkim i češkim obaveštajnim službama tajne informacije o kopnenoj operaciji ruske vojske u Siriji, kao i o ruskim satelitima, a tu informaciju je potom koristio NATO, saopštio je predstavnik FSB-a Aleksandar Čaban.
Prema podacima istrage ruske Federalne službe bezbednosti, Safronov se prvi put sastao sa Demuri Voronjinom krajem 2015. godine. On se Safronovu tada predstavio kao državljanin Nemačke, rukovodilac konsalting kompanije.
„Izveštaji o kopnenoj operaciji oružanih snaga Ruske Federacije u Siriji. Ta informacija je u tom trenutku bila tajna. Nešto kasnije su skinuli oznaku tajnosti. U tom trenutku je ta informacija bila apsolutna tajna“, rekao je Čaban.
„Safronov je veoma brzo sakupio svu informaciju, bilo je jasno da je on dosta toga već imao sakupljeno jer je ta tema u tom trenutku bila veoma aktuelna. Nagrada je bila skromna, Safronov je od Voronjina dobio oko 200 dolara. Voronjin je sumu kompenzacije računao po količini teksta koju je Safronov isporučivao“, kazao je on.
Čaban je dodao id a je očigledno ta suma odgovarala Safronovu jer je on obavio oko sedam zadataka koje mu je poručio Voronjin.
Inače, Voronjin, koji je imao i državljanstvo Nemačke, takođe je osuđen za državnu izdaju na 13 godina i tri meseca strogog režima.

NATO koristio informacije o ruskim satelitima

Čaban je takođe rekao i da je Safronov imao kontakt sa državljaninom Češke Martinom Larišom, koga ruske specijalne službe smatraju pripadnikom češke obaveštajne službem a kome je on prenosio tajne informacije o ruskim satelitima.
„U pitanju su vojni sateliti koji su obavljali određene zadatke od velike važnosti za Glavnu obaveštajnu upravu Generalnog štaba. Te tajne podatke o satelitima GRU-a je potom koristio NATO“, istakao je Čaban.
„Sada je potrebno utvrditi u kakvom su stanju ti sateliti trenutno, u kakvom su stanju bili tada jer oni ne rade uvek u punom kapacitetu“, dodao je Čaban.
Savetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2020
Protiv Safronova podignuta optužnica za veleizdaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala