- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nižu se reakcije posle odluke suda – elitizam ili sloboda?

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaUEFA logo
UEFA logo - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da presuda Evropskog suda pravde ne označava podršku Superligi i navela da su njena pravila u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima.
Evropski sud pravde saopštio je ranije danas da su nezakoniti propisi UEFA-e i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi.
Sud je naveo da ovakva odluka ne znači da takmičenje kao što je Superliga "mora nužno i da bude odobreno".
"Sud, pošto je generalno bio upitan o pravilima FIFA i UEFA u svojoj presudi ne odlučuje o konkretnom projektu", piše u saopštenju Evropskog suda pravde.
Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati posle pokretanja u aprilu 2021. godine. Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja pokrenula je postupak i od suda je zatražila da donese odluku o tačkama prava EU pred madridskim tribunalom.
"UEFA je primila presudu koju je danas doneo Evropski sud pravde u slučaju evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane 'Superlige'. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobrenja UEFA-e, tehnički aspekt, koji je već bio poznat i rešen 2022. godine. UEFA veruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju UEFA-e.
Iz UEFA navode da će ova asocijacija i dalje da služi širim interesima društva.
"Nastavićemo da oblikujemo evropski sportski model zajednički sa nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama država i partnerima. Verujemo da će solidarnost temeljne evropske fudbalske piramide, koju su navijači i svi učesnici proglasili neprocenjivim modelom, da bude zaštićena od pretnje odvajanja u skladu sa evropskim i nacionalnim zakonima", zaključuje se u saopštenju UEFA.
Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real i Barselona.
Predsednik španske La Lige Havijer Tebas kritikovao je odluku Evropskog suda pravde, koji je ranije danas presudio da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) postupile protiv zakona o konkurenciji kada su blokirale formiranje evropske Superlige 2021. godine, prenose španski mediji.
U presudi se navodi da su UEFA i FIFA zloupotrebili svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u Superligi.
"UEFA i FIFA su pokušale da postave uslove o tome kako potencijalni rivalski organizatori takmičenja mogu da pristupe tržištu", objašnjeno je iz Evropskog suda pravde.
"Rukovodstvo Superlige već počinje da zagađuje medijski prostor, kao što sam upozorio da će da se dogodi. Uvek su mogli da organizuju takmičenja van okvira UEFA-e i FIFA-e. To ne može niko da zabrani. Evropski sud pravde kaže da pravila prijema takmičenja FIFA-e i UEFA-e moraju da budu transparentna, ali ne i da moraju da priznaju Superligu. Sud ukazuje da uslovi prijema takmičenja moraju da budu transparentni, objektivni i nediskriminatorni. Ta načela su nespojiva sa Superligom", istakao je Tebas.
Na društvenim mrežama oglasila se i La Liga.
"Danas, više nego ikad, setimo se da je Superliga sebična i elitistička. Svaki format koji nije potpuno otvoren i u koji se ne može ući godinu za godinom kroz domaće lige smatramo zatvorenim. Evropski fudbal je već progovorio. Zaslužite pravo na takmičenje na terenu", navodi se u saopštenju La Lige.
Predsednik madridskog Reala Florentino Perez izjavio je da je presuda Evropskog suda pravde pobeda fudbala, navijača i slobode i istakao da od danas evropski fudbal više neće da bude monopolizovan, prenose španski mediji.
"Sa ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Evropskog suda pravde. Narednih dana ćemo pažljivo da proučimo presudu, koja je od velikog istorijskog značaja. Evropski fudbal nikada neće da bude monopolizovan, a od danas klubovi će da budu gospodari svoje sudbine", rekao je Perez.
"Klubovi u potpunosti priznaju naše pravo da predlažemo i promovišemo evropska takmičenja, koja modernizuju naš sport i privlače navijače iz celog sveta. Danas je trijumfovala slobodna Evropa. Danas su pobedili i fudbal i njegovi navijači. Možemo da kažemo da su pobedili zakon, razum i slobodan. Real će da nastavi da radi za dobrobit fudbala. Pre 70 godina smo napravili veliki korak za fudbal stvaranjem Kupa šampiona, koji je postao Liga šampiona", dodao je prvi čovek Reala.
On je istakao da će se pritisci na Superligu pojačati.
"Pred nama je velika prilika da poboljšamo evropski klupski fudbal. Sadašnjost i budućnost evropskog fudbala od danas su konačno u rukama klubova, igrača i njihovih navijača. Naša sudbina pripada nama i pred nama je velika odgovornosti. Od danas se fudbal računa pre i posle ove odluke. Ovo je veliki dan za istoriju fudbala i za istoriju sporta", zaključio je Perez.
Fudbalski savez Nemačke (DFB) saopštio je da će po dobijanju pisane presude komentarisati odluku Evropskog suda pravde koji je presudio da su nezakoniti propisi po kojima se zabranjuje klubovima da osnuju i učestvuju u Superligi.
"Podržavamo evropski model takmičenja i odbacujemo sva takmičenja koja su organizovana van postojećih liga i saveza. Legalnost Superlige pitanje je na koje tek moramo da dobijemo odgovor. Kada budemo dobili konačnu presudu, slučaj ćemo detaljnije da komentarišemo", saopšteno je iz DFB.
Izvršni direktor Fer gejma, koja je grupa engleskih klubova koja poziva na bolje upravljanje fudbalom Nil Kuper izjavio je da je današnja presuda Evropskog suda pravde poražavajuća vest za budućnost fudbala.
"Evropska Superliga nije u širem interesu fudbala i potkopava temelje same piramide. Pozivamo sve klubove i političare da ovu presudu odmah osude", naveo je Kuper.
Fudbalski klub Barselona saopštio je danas da je zadovoljan odlukom Evropskog suda pravde, koji je ranije danas presudio da su nezakoniti propisi po kojima se zabranjuje klubovima da osnuju i učestvuju u Superligi, prenose španski mediji.
"Kao jedan od klubova u promociji Superlige, Barselona smatra da odluka otvara put novom fudbalskom takmičenju visokog nivoa u Evropi koje prkosi monopolu u svetskom fudbalu i želi da pokrene nove diskusije o putu koji bi evropska takmičenja trebalo da imaju budućnosti", navodi se u saopštenju Barselone.
Katalonski klub ističe da je od svog osnivanja 1899. godine bio pionir u svetu sporta.
"Barselona smatra da je potrebno osnovati Superligu koju je predložila kompanija A22. Trebalo bi da se odredi i sistem takmičenja, koji će se baviti velikim brojem utakmica i regulisati finansijski fer-plej. Ovaj sistem mora da poštuje održivost domaćih takmičenja. Još jednom ponavljamo da podržavamo projekat Superlige koja podstiče konstruktivnu debatu između domaćih i međunarodnih fudbalskih tela, koju je danas potvrdio i Evropski sud pravde", navodi se u saopštenju Barselone.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala