- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pijanista Andrija Pavlović: Muzika ima moć da isceli, ali je danas postala roba

© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladine Beograd/Petar PetrovićPijanista Andrija Pavlović
Pijanista Andrija Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Pijanista i kompozitor Andrija Pavlović, član LP dua, održaće 22. decembra u Domu omladine Beograda solistički koncert na kome će predstaviti svoje autorske kompozicije.
Nastupiće pod imenom Andi Pavlov za koga kaže da je alter ego Andrije Pavlovića i koji godinama komponuje i izvodi novu klavirsku muziku:
„Andi se rodio za klavirom. Andi zaranja u dubinu na putu za Honduras. U suštini, Andi (muzički) apatrid“.
Pavlov stvara jedinstven stil klavirskog zvuka u kome spaja senzitivnost klasike sa minimalizmom, rokenrolom i drugim žanrovima.
„To je muzika koja je rasterećena konvencionalnosti i snobizma. Nova klavirska muzika spaja klasiku i različite žanrove. Klavir je kroz razvoj tehnologije i klavijaturnih instrumenata ponovo postao najpopularniji instrument. Ono što je jedno vreme u istoriji muzike bila električna gitara. Novi autori sada spajaju savremenu muziku otkrivajući istoriju muzike“, ističe Pavlov.
U Domu omladine će premijerno predstaviti svoj prvi solo album ,,Me and My Love on The Road to Honduras”:
„To je dnevnik jedne velike ljubavi, album koji je nastao u periodu životne promene i u procesu lične individuacije. Takođe, sviraću i kompozicije sa albuma 'Children' koji je u pripremi, a koji sam komponovao na umetničkoj rezidenciji,u kući velikog holandskog kompozitora, Simeona Ten Holta, u Bergenu,u Holandiji. Ceo album se sastoji od 24 kompozicije iz svih tonaliteta, 12 durskih, 12 molskih, 12 devojčica i 12 dečaka. Ovaj album je posveta drugima, ljudima i autorima koji su mi obeležili život. Spoj snova, imaginacije i realnosti. Svaki koncert je posebno putovanje u nepoznato“.
Pavlović iza sebe ima izuzetnu internacionalnu karijeru, 14 objavljenih albuma, saradnju sa značajnim muzičarima, sa Sonjom Lončar (LP duo) je svirao u nekim od najvećih svetskih dvorana.
„Proputovao sam svet i upoznao mnoge zanimljive ljude. Imam fantastične saradnike i prijatelje. Kada sam počinjao da istražujem i stvaram novu muziku, klasična muzika i drugi žanrovi su bili mnogo više polarizovani nego danas. Bilo mi je najvažnije da otkrijem svoju muziku i prevaziđem tu dualnost. Stavljao sam 'wah wah' pedalu na klavir i svirao neku kombinaciju Rahmanjivnova i Discipline kičme. Danas se osećam kao nekakav provodnik kroz koji se muzika sliva. Često se pitam odakle dolazi? Moja uloga je da je čuvam i negujem, predstavljam ljudima. Muzika ima moć da isceli, pomogne i promeni“.
Kaže da je u večitoj potrazi za nepoznatim što doživljava kao zadatak umetnika i smatra da je važno da se između publike i umetnika uspostavi poverenje:
„Ja služim muzici čija je uloga suštinska - povezivanje čoveka sa svojim unutrašnjim bićem, svojim emocijama i imaginacijom. Mnogo puta sam svedočio kako muzika pozitivno utiče i menja tokove života slušalaca. Danas je muzika postala roba. Tržište je u večitoj potrazi za više i više klikova i lajkova. Klasični mediji su nestali, muzika je postala konfekcijski uniformisana. Na taj način stvara se muzika koja podilazi slušaocima, muzika koja ne samo da je niskog kvaliteta i koja nije autentična, već često i muzika koja zagađuje lični i javni prostor. Suština muzike je da podigne svest slušalaca. Muzika ima tu moć trasncedencije i ja za takvu muziku živim“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala