- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Narodno pozorište: Miloš Lolić režira Nušićevu komediju „Mister Dolar”

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićMiloš Lolić
Miloš Lolić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Mister Dolar”, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Miloša Lolića, a premijera je planirana sredinom marta 2024. godine na Velikoj sceni.
„Aktuelnost nekog teksta nikada mi nije predstavljala ključni razlog zbog kojeg bih ga postavio na scenu. Pripadam onim rediteljima koji se za neki tekst odluče, pre svega, zbog određenih vrednosti koje on nosi, poput specifičnog tretmana jezika i govora ili nekakve igre sa onim što podrazumevamo kao pozorišno nasleđe“, kaže Miloš Lolić.
Međutim, primećuje da je Nušićev tekst izuzetno aktuelan:
„Radnja se događa na žurci nekakve visoke klase, odnosno elite koja je istovremeno i politička i finansijska i korumpirana. Bez obzira na to što je komad napisan pre skoro jednog veka, njegova aktuelnost je do te mere prisutna da ne moram, čak, nijednim rediteljskim postupkom da ukazujem na to“.
Opredelio se za komad „Mister Dolar“ zbog toga što sadrži mnogo likova.
„Veoma mi je inspirativno što ću biti u prilici da radim velike grupne scene, a posebno mi je drago što u podeli imam tako puno mladih glumaca“, kaže reditelj Miloš Lolić koji će biti zadužen i za idejno rešenje scenografije.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićPrva proba Nušićeve komedije "Mister Dolar" u Narodnom pozorištu
Prva proba Nušićeve komedije Mister Dolar u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Prva proba Nušićeve komedije "Mister Dolar" u Narodnom pozorištu

Glavni lik - novac

Kao i u većini svojih dela, Nušić i u „Mister Dolaru“ angažovano piše, u ovom slučaju, o moći novca i o tome u kojoj meri je novac, večni pokretač zbivanja u svetu – dajući mu time funkciju glavnog lika komada.
I sam naslov predstavlja aluziju na značaj novca, najveću opsesiju kako tadašnjeg društva s početka tridesetih godina prošlog veka, tako i ovog, današnjeg.
U fokusu komada, u kojem se slavni srpski komediograf podsmeva u lice učmaloj i zatvorenoj grupi živopisnih mračnih likova, skorojevića i lažnih buržuja, jestepriča o uvređenom advokatu Aleksandru Matkoviću koji uz pomoć medija želi da uradi jedan „društveni eksperiment”.
Autorsku ekipu čine dramaturg Periša Perišić, scenograf realizator Miraš Vuksanović, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitor Nevena Glušica i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).
Uloge su dodeljene Nedimu Neziroviću, Teodori Dragićević, Radovanu Vujoviću, Nini Nešković, Milošu Đorđeviću, Ivi Milanović, Aleksandru Vučkoviću, Kalini Kovačević, Draganu Sekuliću, Vaji Dujović, Nemanji Stamatoviću, Bojani Bambić, Vučiću Peroviću, Magdaleni Mijatović, Jovanu Jovanoviću, Sofiji Uzunović, Danilu Lončareviću, Ivani Šćepanović...
Ovo će biti tek druga postavka „Mister Dolara“ u Narodnom pozorištu u kojem je praizveden 16. septembra 1932. godine, u režiji Josipa Kulundžića.
U velikom ansamblu tada su bili Vitomir Bogić, Nikola Gošić, Dragutin Petrović, Jovan Antonijević, Milan Stojanović, Mata Milošević, Žanka Stokić, Vladeta Dragutinović, Viktor Starčić, Mihailo Vasić, Milorad Dušanović, Fran Novaković, Nevenka Mikulić...
U Narodnom pozorištu će 2024. biti u znaku Branislava Nušića, povodom 160 godina od njegovog rođenja.
Predstava Sanjao sam da sam se probudio u Narodnom pozorištu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
KULTURA
Predstava o sjaju i bedi pozorišta: Sanjao sam da sam se probudio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala