- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad nije uspeo da isključi Rusiju iz Uneska uprkos svim prljavim metodama

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje nisu uspele da „ukinu“ Rusiju u Unesku, iako pokušavaju da politizuju rad te organizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin u novembru ove godine tokom kulturnog foruma u Sankt Peterburgu, preko te organizacije realizujemo veoma ozbiljne projekte koji izazivaju veliko interesovanje u svetu“, rekao je Lavrov na sednici ruske komisije za pitanja Uneska.
On je ocenio da odlazeća godina nije bila laka za Unesko.

„Znate da je nakon početka specijalne vojne operacije kolektivni Zapad počeo da intenzivira napore kako bi dodatno politizovao Unesko i izvršio ukrajinizaciju agende. Ozloglašeni dvostruki standardi redovno se manifestuju u antiruskim odlukama koje Zapad gura, 'zavrćući ruke' zemljama u razvoju u vezi Krima, Ukrajine, odluka koje jednostavno prevazilaze mandat Uneska. On u tim oblastima nema nikakve nadležnosti“, ocenio je Lavrov.

Istovremeno je podsetio da su „agresivno pokušavali da izbace iz rukovodećih i izvršnih organa Uneska“.
„Koristili su svakakve, ponekad i najprljavije metode, uključujući finansijske ucene zemalja globalnog Istoka i globalnog Juga. U takvim uslovima naša zemlja, uprkos podršci više od većine članica Uneska, nije bila ponovo izabrana u Izvršni odbor organizacije i druge organe te strukture“, istakao je šef ruske diplomatije.
On je napomenuo da se Rusija „ne zatvara za bilo koga, već naprotiv – orijentisana je na promovisanje zajedničke agende, između ostalog i u Unesku i drugim međunarodnim organizacijama“.
„Profesionalan i obostrano koristan dijalog u Unesku je i dalje moguć, uprkos svim otvoreno nezakonitim radnjama rukovodstva njegovog sekretarijata“, ocenio je Lavrov.

Rusija ne uništava ukrajinsko kulturno nasleđe

Ne postoje nikakve činjenice da Rusija navodno uništava ukrajinsko kulturno nasleđe, rekao je Lavrov.
„Postoje pokušaji da se Rusija okleveta za takozvano uništavanje ukrajinskog kulturnog nasleđa, iako niko ne može da iznese nikakve činjenice o tome – one jednostavno ne postoje“, istakao je ruski ministar.
On je dodao da „isto tako Unesko nema nikakvo pravo da određuje ko je kriv, što priznaju i zaposleni u sekretarijatu Uneska u privatnim razgovorima“.
Događaje protekle nedelje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentarisao je advokat Goran Petronijević:
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
RUSIJA
Kremlj: Novi regioni su neodvojivi deo Rusije, ko bude imao aspiracije - slede posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala