- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Konfiskovanje ruske imovine neće proći bez posledica

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Potencijalna nelegitimna zaplena zamrznute ruske imovine na Zapadu imaće ozbiljne posledice, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
On je tokom razgovora sa novinarima prokomentarisao saopštenja iz Vašingtona da Sjedinjene Američke Države polaze od toga da je neophodno sprovesti obnovu Ukrajine na račun zamrznute ruske imovine.
„Mi, zaista vidimo da se diskusije na ovu temu intenziviraju, ili, nasuprot, jenjavaju. Ali, tema nelegitimne zaplene naše imovine redovno je na dnevnom redu i u Evropi i u Americi. Potencijalno, ova tema je za nas neprihvatljiva, ali i potencijalno opasna za svetski finansijski sistem, jer bi u slučaju realizacije ovakvih planova to bio veoma ozbiljan udarac po ceo koordinatni sistem međunarodnog finansijskog uređenja“, ocenio je Peskov.
Prema njegovim rečima, oni koju pokušaju da iskoriste zamrznutu rusku imovinu za pomoć Ukrajini treba da shvate da ih Rusija neće ostaviti na miru.
On je dodao da i Evropa i SAD razumeju da će biti pravnih posledica po one koji bi to inicirali i realizovali.
Portparol je poručio i da ovakvi koraci ne mogu da ostanu bez posledica.
„Na kraju krajeva, kao što je već rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ako neko bude konfiskovao nešto naše, videćemo šta možemo da zaplenimo kao odgovor na to. Sigurno je da ćemo to momentalno uraditi“, istakao je Peskov.
Ranije je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi izjavio da SAD smatraju da je prevremeno govoriti o mogućnosti korišćenja zamrznute suverene imovine Rusije za pomoć Ukrajini.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema.
Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Kako je Rusija zapanjila Zapad pogledajte u emisiji „Prorok“:
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
RUSIJA
Rusija: Konfiskacija ruske imovine može biti okidač za prekid odnosa sa SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala