- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Herš otkriva nove detalje: Vašington digao u vazduh „Severni tok“ zbog pritiska na Nemačku

© AP Photo / Swedish Coast GuardCurenje gasa na gasovodu "Severni tok 2" u vodama Švedske
Curenje gasa na gasovodu Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Američki novinar Simor Herš tvrdi da su SAD počele da pripremaju eksplozije na gasovodu „Severni tok“ nedeljama pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i da je sabotaža na kraju bila usmerena protiv Nemačke.
U novom članku koji je objavio na platformi „Sabstek“, Herš piše da je cilj u početku mogao da bude obuzdavanje Rusije, ali vreme kada su gasovodi dignuti u vazduh, septembar 2022. godine, pokazuje da je diverzija verovatno bila preusmerena protiv Nemačke koja je smatrana slabom karikom u koaliciji za podršku Ukrajine.
„Amerikanci, koji su priključeni tajnoj misiji u Baltičkom moru nedeljama pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, smatrali su da je cilj bio da se ruski predsednik Vladimir Putin ubedi da ne izvodi napad. Kada se invazija, uprkos javnim pretnjama da će gasovod biti uništen, dogodila, američkom timu u Norveškoj su naredili da nastave sa radom i pronađu način da završe posao“, piše Herš.
Kako dodaje, diverzija je bila pripremljena za kraj maja, ali ju je predsednik SAD Džozef Bajden bez objašnjenja odložio.
„Krajem septembra je stigao nalog od predsednika. Tri od četiri kraka gasovoda uništena su nakon što su aktivirane eksplozivne naprave putem niskofrekventnog sonara“, napisao je Herš.
Po njegovim rečima, Bajdenov tajming za sabotažu bio je usmeren protiv nemačkog kancelara Olafa Šolca.
„Pojedinci iz CIA su smatrali da se predsednik SAD plašio da bi Šolc, čiji su glasači bili neodlučni u vezi podrške Ukrajini, mogao da popusti zbog zime koja se približavala i da zaključi da je prosperitet njegove industrije i grejanje naroda važnije od pomaganja Ukrajini u borbi protiv Rusije“, tvrdi novinar.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Ove tri države objavile su da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Događaje protekle nedelje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentarisao je advokat Goran Petronijević:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
RUSIJA
Putin: „Severni tok“ najverovatnije digli u vazduh Amerikanci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala