- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

,,Dosta više amerikanizacije, ovo je Grčka'': Pravoslavna crkva zvanično protiv istopolnih brakova

© Foto : Snimak sa ekrana/JutjubGrčki mitropolit Simeon Ftiotidski
Grčki mitropolit Simeon Ftiotidski - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Grčki mitropolit Simeon Ftiotidski održao je srčan govor o borbi ,,progresivnog'' sveta i tradicionalnih vrednosti.
Govor prenosimo u celosti:
"Normalna porodica je jedina porodica koju podržavamo i ako neko zbog toga misli da smo konzervativni - e, pa jesmo, i želimo da budemo! I bićemo! Ima li neko problem sa tim? Mi smo konzervativni! Čestitamo vama na vašoj ,,progresivnosti'', čestitamo vam što ste u mraku vašeg progresa! Mi jesmo i ostaćemo konzervativni! Da, mi želimo da budemo konzervativni, sviđalo se to nekome ili ne! Sviđalo vam se ili ne, mi ćemo ostati konzervativni i podržavaćemo samo normalnu porodicu!

Volimo svakoga, bez izuzetaka, nikoga ne odbacujemo, sve poštujemo, ali zahtevamo da i nas poštuju i da prestanu da nam se rugaju! Što je dosta, dosta je! Zahtevamo da nas poštuju, da poštuju naše majke i očeve, da poštuju grobove naših predaka! Moraju da nauče da nas poštuju!

Dosta više amerikanizacije, ovo je Grčka! Sviđalo vam se to ili ne, ovo je naša Grčka! Blagosiljam decu i čestitam im iz duše i od sveg srca! A oni nam dolaze sa raznim teorijama, koje se niko ne usuđuje da ospori! Govore da smo homofobični, odakle dolazi ta reč? Odakle? Dosta više! Oslepeli smo zbog vašeg lažnog progresa, ali sada vidimo gde to sve vodi! Vidimo šta se dešava u celom svetu svakog dana! Vidimo kuda ide čovečanstvo!

Moramo biti čvrsti i stajati ujedinjeni u ljubavi! Mi ćemo ostati tradicionalno progresivni, konzervativni i srećni Grci, optimistični, puni nade i snage! Srećan vam Božić! Bake i deke, dočekajte vaše unuke za Božić, zagrlite ih, podržite ih, nemojte se plašiti! Srećan vam i blagosloven grčki Božić, okupljen oko porodice i srećan! Srećan Božić svima!"
Grčka vlada je pak saopštila da će legalizovati istopolne brakove, uprkos velikom protivljenju pravoslavne crkve u toj zemlji, i obećala da će to učiniti u nekom trenutku pre kraja mandata vlade 2027.
Vlada je to saopštila dan nakon što je Sinod grčke pravoslavne crkve objavio dokument u kojem se snažno protivi legalizaciji istopolnih brakova, čije su glavne tačke bile usredsređene na pitanje podizanja dece.
''Stav Grčke crkve ostaje da deca imaju urođenu potrebu, a samim tim i pravo da odrastaju sa muškim ocem i ženskom majkom. Nikakva društvena modernizacija i nikakva politička korektnost ne mogu zaobići to. Deca nisu kućni ljubimci za one koji žele da se osećaju kao čuvari, i nisu ’pribor’ da formalizuju ili čine istopolni život društveno prihvatljivim'', navodi se u saopštenju crkve.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala