- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski general: Evropski kontinent postao poprište sukoba Zapada i Rusije

© AP Photo / Efrem LukatskyAmerički razarač "USS Ros" na vojnim vežbama u Crnom moru
Američki razarač USS Ros na vojnim vežbama u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Postoje izgledi za jačanje konfrontacije Zapada i Rusije u političkoj i ekonomskoj oblasti, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije i prvi zamenik ministra odbrane general armije Valerij Gerasimov.
„Evropski kontinent postao je poprište sukoba Zapada i Ruske Federacije u političkoj i ekonomskoj sferi. Ubrzana integracija Švedske i Finske u Alijansu, povećanje vojnog prisustva trupa NATO-a u istočnoj Evropi, na Baltiku i regionu Crnog mora, kao i na Arktiku, negativno utiču na situaciju u Evropi sa izgledima za intenziviranje konfrontacije“, rekao je Gerasimov na brifingu za strane vojne atašee o aktivnostima ruskog Ministarstva odbrane u 2023. godini.
Gerasimov je istakao da se Zapad drži kursa ka strateškom porazu Rusije, zbog čega je primena mera izgradnje poverenja u oblasti evropske bezbednosti izgubila na značaju.
On je dodao da ruska strana ostaje posvećena ispunjavanju svojih obaveza za sprečavanje incidenata, kao i da održava postojeće linije veze za reagovanje na krizne situacije.
Prema njegovim rečima, vojno-politička situacija doživljava velike promene, formira se novi multipolarni svet, a hegemonija Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika postaje prošlost.
On je rekao da Vašington, po svaku cenu, nastoji da sačuva „zapadnocentričnu strukturu izgradnje svetskog poretka“, obezbedi globalnu dominaciju i mogućnost da diktira uslove drugim zemljama, potiskujući njihove legitimne interese u oblasti bezbednosti.

Jačanje zapadnog vojnog prisustva na Arktiku

Zapad takođe povećava svoje vojno prisustvo na visokim širinama Arktika i razvija vojnu infrastrukturu u blizini ruskih granica, rekao je Gerasimov.
„Sjedinjene Američke Države i NATO fokusirali su svoje napore na obezbeđivanje svoje dominacije na Arktiku i obuzdavanje Ruske Federacije u regionu. U te svrhe ‘kolektivni Zapad’ povećava svoje vojno prisustvo na visokim geografskim širinama i razvija vojnu infrastrukturu u blizini granica Ruske Federacije. Kao rezultat toga, povećava se konfliktni potencijal u regionu“, naglasio je general.
On je istakao da se „teritorija Finske i Švedske sve više koristi za raspoređivanje NATO trupa i njihovo brzo jačanje u oblastima koje se graniče sa Rusijom“.
„Skrećem vam pažnju da prisustvo Oružanih snaga Ruske Federacije na Arktiku nije povezano sa demonstracijom vojne sile, već sa osiguranjem bezbednosti ekonomskog razvoja regiona, uključujući plovidbu u vodama Severnog morskog puta i realizacije projekata u oblasti istraživanja i eksploatacije prirodnih resursa“, istakao je načelnik Generalštaba.
On je dodao da Rusija sistematski razvija vojnu grupu na Arktiku, stvarajući i modernizujući neophodnu infrastrukturu.
„Urađen je dodatni posao na pojednostavljivanju pravila za prolazak stranih ratnih brodova duž Severnog morskog puta. U junu ove godine unete su izmene u odgovarajuća pravila plovidbe“, objasnio je Gerasimov.
General je primetio i da je konfliktni potencijal u Azijsko-pacifičkom regionu naglo porastao.
„Glavni razlog za to su dejstva zapadnih zemalja koja imaju za cilj podrivanje bezbednosne arhitekture orijentisane na ASEAN koja se ovde razvila i koja je dokazala svoju efikasnost“, objasnio je Gerasimov.
On je dodao i da se primećuje povećanje vojnog potencijala NATO-a u Azijsko-pacifičkom regionu.
„Postoji povećanje tenzija prema scenariju koji je orkestrirao Vašington oko Mjanmara, Tajvana i Korejskog poluostrva, zaoštravanje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru, kao i korišćenje konfliktnih situacija od strane Zapada za pumpanje regiona strateškim oružjem“, konstatovao je Gerasimov.
Takođe, saradnja SAD, Velike Britanije i Australije u okviru AUKUS-a nanosi štetu globalnom režimu neširenja oružja za masovno uništenje, dodao je general.
„Saradnja u okviru AUKUS-a omogućava zemljama-učesnicama ne samo da modernizuju svoje oružane snage u oblasti konvencionalnog naoružanja, već i da razviju svoju nuklearnu komponentu, što je štetno po globalni režim neproliferacije oružja za masovno uništenje“, ocenio je Gerasimov.
U septembru 2021. godine, Australija, SAD i Velika Britanija objavile su strateško partnerstvo AUKUS, fokusirajući se na stvaranje australijske flote nuklearnih podmornica do kasnih 2030-ih.
U emisiji “Moj pogled na Rusiju” pogledajte sprema li se NATO za novi rat sa Rusijom ili za kapitulaciju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala