- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na vezi sa Madurom: Rusija za diplomatsko rešenje spora sa Gvajanom

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Venecuele i Rusije, Nikolas Maduro i Vladimir Putin, nakon sastanka u Kremlju
Predsednici Venecuele i Rusije, Nikolas Maduro i Vladimir Putin, nakon sastanka u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa liderom Venecuele Nikolasom Madurom i tom prilikom je poručio da će Rusija nastaviti da podržava napore rukovodstva republike u jačanju nacionalne ekonomije i suvereniteta.
Kako je saopštio Kremlj, predsednici su razgovarali o aktuelnim pitanjima saradnje između dve zemlje u oblasti energetike, trgovine i investicija, kao i kulturno-humanitarnoj sferi.
Maduro je informisao Putina o razgovoru sa predsednikom Gvajane o situaciji oko regiona Esekibo.
„Putin se založio za rešavanje teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane političkim i diplomatskim sredstvima“, saopštio je Kremlj.
Takođe se navodi da su prilikom razmene mišljenja o međunarodnim pitanjima predsednici istakli da imaju zajedničke pristupe formiranju pravednog multipolarnog svetskog poretka, kao i da ne prihvataju nezakonite sankcije i mešanje u unutrašnje poslove država.
Putin je pozvao Madura da poseti Rusiju sledeće godine.
Predsednici su takođe čestitali jedan drugom predstojeće praznike Novu godinu i Božić i dogovorili su se da nastave sa kontaktima.
Podsećamo, predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je ranije parlament zemlje da donese zakon za zaštitu sporne teritorije Gvajana-Esekibo, kojim bi se zapadno od reke Esekibo osnovala nova venecuelanska država i najavio hitno aktiviranje plana socijalne pomoći za celokupno stanovništvo ovih krajeva, popis i izdavanje dokumenata.
Predsednik Gvajane Irfan Ali je nakon toga rekao da postupke Karakasa u vezi sa spornim regionom Esekibo, koji su preduzeti nakon referenduma, smatra pretnjom nacionalnoj bezbednosti i da namerava da se obrati Savetu bezbednosti UN, kao i svim međunarodnim partnerima.
U najnovijem izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznajte zašto je američki medij ruskog predsednika proglasio pobednikom:
Privetstvennaя installяciя u konferenc-centra Sandton Convention Centre v Йohannesburge - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
SVET
Ovo je istorijski trenutak: Zvanično počinje „briksizacija“ sveta i veliki zaokret
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala