- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Obdanica od sutra duža: Stari narodi su znali da početak zime nije običan dan

CC0 / Unsplash/Jonathan Borba / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Noćas će biti zimski solsticij, odnosno trenutak kada Sunce u svom prividnom kretanju dostiže svoju najjužniju tačku. Zvanično počinje zima, što znači da nas od sutra očekuju duži dani i dani sa više svetla. Večerašnja noć na severnoj hemisferi bića najduža, a dan najkraći.
Datum zimskog solsticija, najkraćeg dana u godini na severnoj hemisferi, obično se poklapa sa prvim danom zime. Ali datum zimskog solsticija može da varira od 20. do 23. decembra. Zimski solsticij označava veliku godišnju prekretnicu, astronomski početak zime i prelazak u period kada su dani sve duži i svetliji, a noći sve kraće.
Termin solsticij potiče od latinskog solstitium, što znači „mirovanje Sunca“. Zimski solsticij je događaj koji su slavili stari narodi, a ovaj fenomen ih je izbezumljivao. Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. decembar se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizovala plodnost, svetlost i Sunce.
U astrologiji ovaj dan označava vladavinu znaka Jarca, koja traje narednih mesec dana, i prema verovanjima važan je za početak materijalizacije ideja i značajnih životnih projekata, kako na ličnom tako i na socijalnom nivou.
I dok je na severnoj hemisferi danas najkraći dan, sasvim drugačija situacija je na južnoj hemisferi, gde živi svega deset odsto svetske populacije. Dakle, tamo decembarski solsticij označava najduži dan u godini i početak leta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala