- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mars nije samo jalov i hladan: Novi podaci otkrivaju aktivnosti koje su verovatno prisutne i danas

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Površina Marsa
Površina Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Mars je iznenadio naučnike nedavnim otkrićem vulkanske aktivnosti, što govori o potencijalu za otkrivanje života i skrivene vode u ravnici ispod regiona Elisium Planitia.
Mars je daleko dinamičnija planeta nego što se ranije mislilo, pokazalo je nedavno istraživanje koje je koristilo satelitske snimke i radar koji prodire u zemlju, otkrivajući tako dokaze vulkanske aktivnosti na ravnici Elisium Planitia. Ovo otkriće je u suprotnosti sa idejom o hladnom i beživotnom Marsu.
Studija koju su sproveli planetarni naučnik Džoan Vojt iz NASA Laboratorije za mlazni pogon i Kristofer Hamilton sa Univerziteta u Arizoni, ukazuje na vulkansku aktivnost na Marsu u poslednjih 120 miliona godina, sa nekim erupcijama koje datiraju od pre samo milion godina.

Tragovi interakcije lave s ledom

„Elisium Planitia je bila mnogo vulkanski aktivnija nego što se ranije mislilo i možda je čak i danas vulkanski živa, ističe Vojtova.

Marsovski pejzaž na planini Elisium pokazuje mlade tokove lave, što je navelo naučnike da razmotre mogućnost stalne vulkanske aktivnosti na planeti. Teren takođe pokazuje karakteristike koje upućuju na interakciju lave s ledom ili tečnom vodom, što podseća na zemaljska okruženja u kojima mikrobiološki život napreduje.
CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Površina Marsa
Površina Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Površina Marsa
Da bi razumeli vulkansku istoriju regiona, naučnici su integrisali podatke sa topografskih karata, satelitskih snimaka i radara koji prodire u zemlju. Istraživanje u vezi sa ovim objavljeno je u časopisu „JGR Planets“.
„Elisium Planitia je savršeno mesto za pokušaj razumevanja veze između onoga što se vidi na površini i unutrašnje dinamike koja se manifestuje kroz vulkanske erupcije“, kaže Vojtova.
Istraživanje je omogućilo kreiranje 3D mapa koje su otkrile više od 40 vulkanskih događaja koji su oblikovali Elisium Planitiju između 120 miliona i jedan milion godina. Neke erupcije su bile monumentalne, plavile su doline ogromnim količinama rastopljenog bazalta.

Mars je još vulkanski aktivan?

Uprkos tome što se Mars danas čini suvim, studija sugeriše da su otvori koji izbacuju lavu takođe mogli da izazovu katastrofalne poplave podzemnih voda, potencijalno doprinoseći eksplozivnim vulkanskim događajima.
Značaj Elisium Planitije prevazilazi njenu vulkansku istoriju i može da sadrži velike podzemne vodene naslage leda. Rezultati studije sugerišu da je Mars još uvek vulkanski aktivan, a region ostaje od vitalnog značaja za razumevanje prošlosti i sadašnjosti vulkanske, magmatske i vodene dinamike Crvene planete.
„Sa svojom nedavnom geološkom aktivnošću Elisium Planitia je izuzetno važno područje koje je od vitalnog značaja za razumevanje prošlosti i sadašnjeg vulkanskog i magmatskog stanja Marsa, pored njegove nedavne vodene istorije“, zaključuju autori studije, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala