- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ako nam konfiskuju sredstva imaćemo čime da odgovorimo

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
U slučaju da Nemačka konfiskuje aktive Rusije, nije isključeno da Moskva preuzme recipročne mere, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Imamo šta da konfiskujemo zauzvrat, dodao je on.

„Sada se nose mišlju da nađu nekakav legalan način kako bi konfiskovali aktive Rusije i dalje uputili Ukrajini. Evropljani su ipak sačuvali makar privid poštovanja sopstvenih zakona i zato odugovlače sa tom odlukom. Prema našim informacijama, Amerikanci im na zatvorenim sastancima objašnjavaju kako mogu da promene te zakone da bi uzeli sve i na kraju ukrali. Videćemo. Ministar finansija je danas to komentarisao i rekao da ako se to dogodi i mi ćemo imati šta da konfiskujemo“, rekao je Lavrov na pres konferenciji u Tunisu.

Lavrov je juče boravio u Maroku, a kako je rekla portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, on će nastaviti turneju ali nije želela da otkriva koje zemlje će to obuhvatiti.
Podsetimo, nemačko Generalno tužilaštvo podnelo je juče zahtev sudu za konfiskaciju ruskih aktiva u iznosu od preko 720 miliona dolara.
U saopštenju se navodi da Tužilaštvo namerava da konfiskuje sredstva na računu ruske finansijske institucije u banci u Frankfurtu u pomenutom iznosu zbog pokušaja da se prekrši embargo.
Tužilaštvo nije saopštilo ko je vlasnik sredstava.
„Špigel“ tvrdi da tim sredstvima raspolaže ruski Nacionalni depozitor koji je pod sankcijama EU od juna 2022. godine. Navodno su zaposleni pokušali da prebace 720 miliona evra sa računa nemačke filijale „Džej Pi Morgan“ na drugi račun, ali transakcija nije izvršena.
U najnovijem izdanju emisije "Moj pogled na Rusiju" saznajte zašto je američi medij ruskog predsednika proglasio pobednikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala