- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Isplovila: Počela testiranja najnovije ruske podmornice, nosača raketa „kalibar“ /video/

© Sputnik / Fedorovskiй / Uđi u bazu fotografijaPodmornica
Podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Najnovija višenamenska dizel-električna podmornica „Veliki Luki“, nosač raketa „kalibar“, ušla je u fazu testiranja u određenim zonama Baltičkog mora, saopštila je pres služba Baltičke flote.
„Posada podmornice 'Veliki Luki', zajedno sa timom preduzeća 'Admiralitetsko brodogradilište', testira njene sisteme i opremu“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da su ranije, tokom faze testiranja na brodogradilištu, stručnjaci proverili većinu navigacionih sistema podmornice, komunikacioni sistem, opšte sisteme plovila, hidroakustični kompleks, sisteme upravljanja, sisteme torpednog i raketnog naoružanja.
Podmornica „Veliki Luki“ biće predata Baltičkoj floti nakon što prođe sve faze testiranja.
Podmornice projekta 677 „Lada“, kojima pripada „Veliki Luki“, predstavljaju seriju ruskih višenamenskih dizel-električnih podmornica četvrte generacije i danas važe za najsavremenije i najperspektivnije ruske nenuklearne podmornice – kako po borbenoj efikasnosti, tako i po drugim taktičko-tehničkim karakteristikama.
Namenjene su za borbu protiv protivničkih podmornica i brodova, za odbranu pomorskih baza, obalskih i morskih komunikacija, izviđačke i patrolne aktivnosti na komunikacijama protivnika. Površinski deplasman podmornica iznosi približno 1,75 hiljada tona, a pod vodom mogu da dostignu brzinu i do 21 čvora. Podmornice „Lada“ projekta 677 su naoružane raketnim sistemima „kalibar“.
U najnovijem izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznajte zašto je američki medij ruskog predsednika proglasio pobednikom:
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
RUSIJA
Putin o nuklearnoj trijadi: Do kraja godine stiže još 15 sistema „jars“ i „avangard“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala