- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Huti digli Zapad na noge: Amerika poslala u Crveno more razarače, nuklearne podmornice, nosače

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Vojne vežbe "Morski povetarac" na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države formirale su u regionu Crvenog mora pomorsku grupu, najmoćniju u poslednjih nekoliko decenija, piše britanski list „Tajms“, pozivajući se na izvore u Pentagonu.
Kako se navodi, trenutno se u Crvenom moru nalaze američki razarači „Ju-Es-Es Karni“, „Ju-Es-Es Labun“, „Ju-Es-Es Tomas Hadner“, kao i podmornica klase „Ohajo“.
Podršku im pružaju britanski razarač „Ejdž-Em-Es Dajmond“ i višenamenska fregata „Longdok“ francuske Ratne mornarice. U području Adenskog zaliva nalaze se nosač aviona „Ju-Es-Es Dvajt D. Ajzenhauer“ sa tri prateća broda, kao i nuklearna podmornica klase „Los Anđeles“.
Pored toga, na Bliski istok je poslat američki nosač aviona „Ju-Es-Es Džerald R. Ford“ sa pet pratećih brodova, koji se sada nalaze u istočnom Mediteranu. Tamo je prebačen i štabni brod „Ju-Es-Es Maunt Vitni“ na kojem se nalazi komandant 6. flote Ratne mornarice SAD, viceadmiral Tomas Iši.
Kako piše list, operacija „Prosperiti Gardijan“ za održavanje slobode plovidbe u regionu već je koštala SAD nekoliko desetina miliona dolara. Veliki deo novca troši se na visokotehnološke rakete, uključujući protivvazduhoplovne rakete SM-3 koje koštaju oko 11 miliona dolara po jedinici, a koriste se u borbi protiv dronova. Sa druge strane, te bespilotne letelice koštaju pobunjenike Hute svega nekoliko hiljada dolara.
Međutim, „Tajms“ napominje da Vašington smatra da su takvi troškovi prihvatljivi, jer bi širenje razmera sukoba na Bliskom istoku i uvlačenje Irana i Saudijske Arabije u njega stvorilo ogroman teret za američki budžet uoči predsedničkih izbora.
Ranije su američki i britanski mediji, pozivajući se na izvore u Pentagonu, pisali da šef Bele kuće Džozef Bajden razmatra mogućnost izvođenja napada na položaje pobunjeničkog pokreta Ansar Alah (Huti) u Jemenu. Kako je pisao „Dejli Telegraf“, među američkom vojskom ne postoji jedinstven stav po pitanju takvog koraka. Kako je isticano, neki od njih smatraju da su udari na teritoriju Jemena jedini način za rešavanje problema, dok drugi strahuju da bi to naglo pogoršalo odnose SAD sa Iranom, koji podržava Hute.
Izvor lista iz Ministarstva odbrane SAD rekao je da američka strana „ozbiljno shvata pretnju koja dolazi od Huta, ali da ne namerava unapred da najavljuje svoje akcije“. Istakao je da „američka vojska ima pravo na samoodbranu i ukoliko odluči da preduzme neke akcije protiv Huta, to će i uraditi kada i gde odluči“.

Pretnja za brodove u Crvenom moru

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, jemenski pobunjenici (Huti) saopštili su da će izvoditi napade na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti brodovima koji su povezani sa njima da prolaze kroz vode Crvenog mora i Bab el-Mandebu sve dok se ne završi operacija u palestinskoj enklavi.
Kao odgovor na to američke vlasti su saopštile da nameravaju da pokrenu operaciju „Prosperiti Gardijan“ u Crvenom moru kako bi osigurale slobodu plovidbe i bezbednost brodova. Pored SAD, u operaciji bi trebalo da učestvuju Bahrein, Velika Britanija, Danska, Španija, Italija, Kanada, Holandija, Norveška, Sejšeli i Francuska.
U nastavku pogledajte najnoviju epizodu emisije „Od četvrtka do četvrtka“ – saznajte zašto je Putin geopolitički pobednik godine:
Norveški tanker - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
SVET
Huti napadaju: Projektil pogodio norveški tanker u Crvenom moru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala