- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Cirkus u Sarajevu: Pokušaj da se proces protiv Dodika zbrza neće uspeti

© Tanjug / HINA/ FOTO FENA/ Azim LjajovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik ispred Suda Bih
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ispred Suda Bih - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Na svakom koraku, u svakom pokretu Tužilaštva i Suda BiH u procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, vidi se da su dobili projektni zadatak koji ne mogu da obave u zadatom roku. Ili barem ne onim tempom kojim su obećali da će uraditi.
Ovako advokat Goran Petronijević, član advokatskog tima Milorada Dodika komentariše današnje ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukići, koji su pred Sudom BiH optuženi za nepoštovanje odluka takozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Upinjanje da se proces protiv Dodika zbrza

Glavni pretres je odgođen, nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće tužilaca, o čemu treba da se izjasni glavni tužilac Milanko Kajganić. Izuzeće je traženo zbog istrage koja se vodi zbog navodne pretnje Milorada Dodika postupajućim tužiocima na jednom od prethodnih ročišta. Izuzeće se traži za tužioce Nedima Ćosića, Gordanu Bosiljčić, Nives Kanevčev i Biljanu Golijanin, jer odbrana sumnja u njihovom nepristrasan pristup.
Petronijević nema lepih reči za atmosferu u sudnici, koju povezuje sa skandalom koji je izbio u ponedeljak, kada su uhapšeni predsednik Suda BiH Ranko Debevec, bivši direktor bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, kao i advokat Vasvija Vidović, pod optužbom da su neovlašćeno prisluškivali sudije Suda BiH, kao i tužioce Tužilaštva BiH.
„Njihovo upinjanje da se brzo sudi, da se to lomi preko kolena, očigledno je nečiji nalog. A sa druge strane, imate skandal da je uhapšen predsednik suda, da su uhapšeni neki advokati, da je uhapšen bivši šef službe bezbednosti i to pod koruptivnim okolnostima vezanim za rad Suda BiH. Sud bi trebalo da prekine sa radom do okončanja istrage, to jest, dok se ne vidi ko je sve iz suda i pod kojim okolnostima umešan u tu priču. Mučno je u sudnici. Vi pokušavate da sudite, a predsednik suda vam je uhapšen“, navodi Petronijević.
Na pitanje zbog čega smatra da organizatorima procesa protiv Dodika i Lukića ne ide po planu da zbrzaju suđenje, Petronijević odgovara da su očigledno hteli da suđenje okončaju do izbora za Evropski parlament i početka izborne kampanje u SAD. Isto to rade i na Kosovu i Metohiji, kaže on.

Rasprava u sudu liči na cirkus

Raspravu u sudu Petronijević karakteriše jednom rečju – cirkus.
„Sa takvom optužnicom i sa takvim kršenjem zakona, čak i procesnih zakona, to je prosto neverovatno. Sudija se ponaša otprilike, kao da je na relaciji između pijace i autobuske stanice – neformalno: može, ne mora…“, komentariše on.
Prema rečima Milorada Dodika, Tužilaštvo BiH je neozbiljno, neodgovorno i nepravno, dok tužioci ne poznaju formalnu proceduru. Radi se, dodao je on, isključivo o muslimanski orijentisanim tužiocima koji imaju želju da procesuiraju sve iz Republike Srpske.
„Ni Tužilaštvo, ni Sud nisu ustavni. S druge strane, neustavna je i priča o odluci koju je nametnuo Šmit. Kakvi su to pravnici koji ne mogu da pročitaju Kazneni zakon BiH da zakon isključivo donosi Parlamentarna skupština BiH? U Poslovniku o radu tog istog parlamenta takođe stoji ko može biti predlagač. Tamo nije predviđeno da predlagač može biti visoki predstavnik“ rekao je Dodik po izlasku iz suda. Zbog svega navedenog, nije ni čudo što se suđenje stalno odgađa, dodao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala