- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski ministar: Putinova pozicija je jaka, smešno je govoriti o pobedi Ukrajine

© AP Photo / Alex BrandonBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Retorika o izolaciji Rusije ispostavila se kao netačna: dovoljno je pogledati postepeno odbacivanje dolara i broj zemalja koje su joj uvele sankcije, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.
Prema njegovim rečima, najzanimljivije je prokomentarisati objave da se Moskva, navodno, našla u izolaciji.

„Izvinite, ali hajde da pogledamo realno stanje stvari. Koje zemlje su Rusiji uvele sankcije? Nijedna država Južne Amerike, koju Vašington smatra svojim zadnjim dvorištem. Zemlje kao što su Peru i Venecuela imaju u svom naoružanju rusko oružje. Vidimo da se dolar kao rezervna valuta istiskuje. Globalni potresi se neće završiti dok ne budu raspodeljene zone uticaja“, ocenio je Krakačanov na predstavljanju svoje knjige.

On je istakao da je smešno prognozirati buduću pobedu Ukrajine u svetlu aktuelnih dešavanja, jer Zapad ne može da usaglasi pomoć Kijevu, Evropa slabi, a Sjedinjene Američke Države su previše zauzete sukobom na Bliskom Istoku.
„Jednostavno, Amerikanci ne mogu da rasporede snage na tri fronta odjednom. Mada, frontova je čak i više: u Latinskoj Americi, u Izraelu, gde je i najsnažniji, u Ukrajini i protiv Kine“, istakao je Karakačanov.
Nekadašnji ministar je naglasio da smatra da Amerikanci nikada nisu smatrali da Ukrajina može vojno da pobedi.
„Rekao sam tada da bez učestvovanja NATO-a Ukrajina ne može da pobedi. Sada su analitičari koji su ranije govorili da je Kijev pobedio počeli da izjavljuju da će biti pregovora, mira i prekida vatre. To je potpuna besmislica. To se neće dogoditi. Zašto? Ruski predsednik Vladimir Putin nije više zainteresovan za to“, smatra bivši ministar.
Karakačanov je dodao da kada su počeli pregovori i kada su se Rusija i Ukrajina dogovorile, a Putin u ime postignutog dogovora povukao vojsku koja se nalazila u blizini Kijeva, oni su ga prevarili.

„Pored toga, Putin je sada u jakom položaju, jer Evropa ekonomski slabi i sama iscrpljuje svoje snage u vojnom smislu, davajući suvišno oružje, iako više nema ni viška. A SAD su umešane u sukob na Bliskom istoku, jasno je da im je Izrael mnogo važniji od Ukrajine“, kazao je on.

Nekadašnji ministar je zaključio da ako Izrael izgubi rat, SAD će izgubiti kontrolu nad resursima Bliskog istoka.
Kako je Rusija zapanjila Zapad pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala