- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Angola izlazi iz OPEK-a

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Angola je odlučila da se povuče iz OPEK-a, izjavio je ministar mineralnih resursa, nafte i gasa te zemlje Dijamantino de Azevedo, prenosi novinska agencija Angola pres.
Odluka je donesena na sastanku vlade kojim je predsedavao predsednik Žuan Lorenco.
OPEK - udruženje zemalja izvoznika nafte. Nakon povlačenja Angole, u njoj je ostalo 12 zemalja: Alžir, Venecuela, Gabon, Irak, Iran, Kongo, Kuvajt, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nigerija, Saudijska Arabija i Ekvatorijalna Gvineja. Angola se pridružila organizaciji 2007.
Postoji i format OPEK+, koji takođe uključuje zemlje koje su lideri u izvozu nafte, uključujući Rusiju, Azerbejdžan, Kazahstan, Meksiko itd. Sledeće godine će im se pridružiti i Brazil.
Od oktobra prošle godine zemlje OPEK-a su uvele kvote za proizvodnju nafte: tada su se Rusija i ostale članice asocijacije dogovorile da smanje proizvodnju za 2 miliona barela ispod nivoa iz avgusta 2022. Iran, Libija i Venecuela nisu uključeni u ovaj sporazum.
Od početka 2024. godine kvote će biti smanjene za još 1,4 miliona barela dnevno u odnosu na period od novembra 2022. do decembra 2023. godine - na 40,46 miliona. Kvote će važiti do kraja decembra 2024. godine.
Kako da „otpad“ iz termoelektrana postane materijal koji štedi novac pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala