- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Amerika ima plan kako da koristi rusku imovinu za pomoć Ukrajini

CC0 / / Zgrada Ministarstva finansija SAD
Zgrada Ministarstva finansija SAD - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima SAD o korišćenju zamrznute imovine Rusije, oko 300 milijardi dolara, a u cilju pomoći „vojnim naporima Ukrajine“, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore.
Ministar finansija SAD Džanet Jelen je ranije izjavila da konfiskacija imovine nije moguća bez odgovarajućih akcija Kongresa. Osim toga, piše list, američke vlasti se plaše da zbog takvih poteza druge države mogu da odustanu od čuvanja svoje imovine u Sjedinjenim Američkim Državama.
Administracija Džozefa Bajdena je u koordinaciji sa G7 odlučila da izuči može li ona da koristi sredstva, koristeći već postojeće mehanizme i ovlašćenja ili da li treba da se obrati Kongresu sa molbom da dopusti takav korak. Kao što list navodi, podrška ovakvom koraku raste u Kongresu što uliva optimizam u Bajdenovoj administraciji.
Poslednjih nedelja su se aktivirali pregovori među zvaničnicima, šefovima Centralnih banaka i Ministarstvima finansija, kao i među diplomatama i pravnicima. Vlasti SAD vrše pritisak na ostale članice G7 (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan) u cilju pripreme strategije do 24. februara 2024. godine, kada je druga godišnjica od početka sukoba u Ukrajini.
Kako navodi američki list, do sada nije odlučeno da li će Ukrajina dobiti direktno sredstva i na koje ciljeve ih mogu usmeriti – na pomoć ekonomiji i obnovi ili na vojnu podršku. Diskusije su pojačane nakon što američki Kongres nije uspeo da dogovori novi paket vojne pomoći Ukrajini do kraja ove godine.
Zgrada Ministarstva finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
SVET
Ministarka finansija SAD: Prioritet ─ borba protiv zaobilaženja antiruskih sankcija i pomoć Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala