- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske haubice D-30 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboren ukrajinski helikopter Mi-24; Eksplozije u Čerkaskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 665. Ruska vojska uspešno odbija napade ukrajinskih snaga na svim pravcima. Tokom proteklog dana oboren ukrajinski helikopter Mi-24, kao i 32 ukrajinska drona. Organizovani vojni otpor u Ukrajini najverovatnije će biti okončan na proleće, smatra gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 20.12.2023
Eksplozije su odjeknule u Čerkaskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
Detalji nisu poznati.
22:10 20.12.2023
19:54 20.12.2023
Ruski PVO sistem oborio je bespilotnu letelicu u Belgorodskoj oblasti na prilazu gradu. Prema preliminarnim informacijama, žrtava nije bilo, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
19:30 20.12.2023
18:38 20.12.2023
Sjedinjene Države su postigle uspeh u privlačenju investicija u Ukrajinu i razvoju njenog privatnog sektora kako bi Kijev mogao sam da se finansira, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.
"Uveliko smo uključeni u privlačenje investicija u privatni sektor i povećanje aktivnosti u Ukrajini kako bi se ona ekonomski razvijala. I napravili smo pravi uspeh u tom pravcu", rekao je američki državni sekretar.
Prema njegovim rečima, privlačenje investicija će povećati poresku bazu kako bi Ukrajina imala više mogućnosti da sama sebe finansira.
17:26 20.12.2023
Bela kuća očekuje da se Kongres dogovori o dodatnoj pomoći Ukrajini početkom januara, rekao je Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost.
"Vreme nije na našoj strani. Moramo što pre da dobijemo taj novac. Izgleda da će se to dogoditi početkom januara, ali što pre to bolje", rekao je on na brifingu.
Kako je napomenula portparol Bele kuće Karin Žan Pjer, administracija razume da neće biti glasanja o dodatnom finansiranju „ove nedelje“, ali vide da se pregovori sa Kongresom „kreću u pravom smeru“.
„Tražimo od republikanaca u Kongresu da ne odlažu ovo“, dodao je Žan-Pjer.
17:19 20.12.2023
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki mediji: Sve manje Ukrajinaca želi u borbe, a opšta mobilizacija – neophodna
12:25 20.12.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su u protekla 24 časa odbile pet napada ukrajinskih jurišnih grupa na kupjanskom pravcu. Gubici ukrajinske vojske iznose do 40 vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva kamioneta i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
Na donjeckom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznose do 250 vojnika, tenk i tri automobila. Odbijen je napad jurišnih snaga ukrajinske vojske kod naselja Šumi u DNR;
Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada ukrajinskih snaga, a poginulo je i ranjeno do 180 ukrajinskih vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, tri automobila i haubica D-20;
Od početka specijalne operacije ruske snage uništile su više od 16.500 automobila ukrajinske vojske;
Na južnodonjeckom pravcu, ruske snage pogodile su ljudstvo dve ukrajinske brigade u DNR. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 110 vojnika, a uništena su dva kamioneta i dva samohodna artiljerijska oruđa „akacija“;
Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR, 32 ukrajinska drona i presrela pet raketa „hajmars“;
Na zaporoškom pravcu uništeno je ljudstvo ukrajinskih snaga kod naselja Verbovo i Rabotino. Ubijeno je ili ranjeno do 70 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, četiri automobila, dve haubice D-20 i haubica D-30;
Na hersonskom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznose do 75 vojnika. Uništena su dva automobila, dve haubice „msta B“, artiljerijsko oruđe „hijacint B“ i samohodna haubica „gvozdika“ ukrajinskih snaga.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 553 aviona, 260 helikoptera, 9.899 bespilotnih letelica, 442 protivvazdušna raketna sistema, 14.202 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.189 vozila za raketne sisteme, 7.416 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 16.502 jedinice specijalnih vojnih vozila.
12:08 20.12.2023
Pripadnici Ruske garde pronašli su skrovište sa oružjem i municijom strane proizvodnje na teritoriji Luganske Narodne Republike.
Kako se navodi u saopštenju Ruske garde, u skrovištu su bili snajperska puška OSV, jurišna puška „vulkan“ ukrajinske proizvodnje, ručne granate, granate GHO-1 RDX bugarske proizvodnje i švedsko-britanska prenosiva protivtenkovska vođena raketa NLAW.
Skrovište je nađeno u napuštenom tunelu pored naselja Belo u LNR. Svo pronađeno oružje i municija dostavljeno je na bezbedno mesto radi daljeg uništavanja.
11:58 20.12.2023
Zemlje-članice Evropske unije zamrzle su oko 28 milijardi evra privatne imovine ruskih i beloruskih biznismena i kompanija, izjavio je za Sputnjik izvor u Evropskoj komisiji.
Brisel ne krije da bi želeo da ih iskoristi u ukrajinskom pravcu.
„U tom kontekstu možemo da saopštimo da su u ovom trenutku zemlje-članice EU zamrzle oko 28 milijardi evra imovine ruskih i beloruskih oligarha i kompanija“, rekao je sagovornik agencije.
U Evropskoj komisiji takođe su naglasili da EU ostaje jedinstvena u podršci Kijevu.
10:53 20.12.2023
Rusija ne konfiskuje imovinu stranih investitora, oni koji napuste tržište prodaju ili prenose imovinu, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne, Rusija nije započela proces konfiskovanja, nema nikakvog oduzimanja. Oni koji odlaze sa tržišta, oni prodaju ili prenose imovinu, sve zavisi od pregovora. Ali nije bilo nikakvog procesa konfiskovanja“, rekao je Peskov, odgovarajući pitanje da li je Moskva započela proces oduzimanja imovine investitora iz neprijateljskih zemalja i zašto je doneta takva odluka.
10:43 20.12.2023
Nemačko Generalno tužilaštvo podnelo je zahtev sudu za konfiskaciju ruskih aktiva u iznosu od preko 720 miliona dolara.
U saopštenju se navodi da Tužilaštvo namerava da konfiskuje sredstva na računu ruske finansijske institucije u banci u Frankfurtu u pomenutom iznosu zbog pokušaja da se prekrši embargo.
Tužilaštvo nije saopštilo ko je vlasnik sredstava.
„Špigel“ tvrdi da tim sredstvima raspolaže ruski Nacionalni depozitor koji je pod sankcijama EU od juna 2022. godine. Navodno su zaposleni pokušali da prebace 720 miliona evra sa računa nemačke filijale „Džej Pi Morgan“ na drugi račun, ali transakcija nije izvršena.
09:51 20.12.2023
07:52 20.12.2023
Na sajtu kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog registrovana je još jedna peticija koja poziva na mobilizaciju ukrajinskih poslanika i zvaničnika.
„Postoje rupe u zakonu koje dovode do nejednakih uslova mobilizacije. Konkretno, narodni poslanici Ukrajine, koji su vojni obveznici i rezervisti u periodu mobilizacije i ratnog stanje za državne organe, drugi državni organi, lokalne samouprave, ne podležu mobilizaciji“, navodi se u tekstu peticije.
Prema mišljenju autora peticije, time se narušava jednakost pred ustavnim obavezama svih građana Ukrajine. Dokument je registrovan 19. decembra, a za njegovo razmatranje biće potrebno 25 hiljada.
07:38 20.12.2023
Ruski padobranci iz grupe trupa „Dnjepar“ uništili su jurišnim dronovima dva pikapa i tri vojnika Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ministarstvo je dodalo i da su odredi „lanceta“ vazdušno-desantnih jedinica ruske vojske na hersonskom pravcu uništili dve kamuflirane radarske stanice Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra.
07:35 20.12.2023
Haubice D-30 zapadne grupe ruskih snaga su na kupjanskom pravcu uništile kamuflirana komandna mesta i ljudstvo ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:33 20.12.2023
Organizovani vojni otpor u Ukrajini mogao bi da se završi na proleće – „najverovatnije će front pasti“, izjavio je za Sputnjik gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Prema njegovim rečima, već je jasno da je ukrajinska vojska, kao i Ukrajina u celini, „propala“.
„Stoga su izgledi za ukrajinsku vojsku, nisam prorok, naravno... ali mogu da kažem u svoje ime da mislim da će se na zimu-proleće cela priča završiti iz ugla organizovanog vojnog otpora. Najverovatnije će doći do pada fronta“, rekao je Balicki.
On je dodao da ukrajinska strana nema dovoljan broj granata, nema dovoljno obuke.
U redovima Oružanih snaga Ukrajine koji su ranije pokazivali „dobru dinamiku borbe“, danas praktično više nema neonacističkih bataljona, a zbog nesposobnosti ukrajinskih vojnika da koriste tehniku, u njihovoj vojsci ima velikih gubitaka, ocenio je on.
Balicki je istakao i da ukrajinske snage praktično ne prelaze u napade na zaporoškom delu fronta. Neprijatelj je iscrpljen i trpi velike gubitke, a inicijativa je u potpunosti na strani ruske vojske.
07:24 20.12.2023
Tokom noći u blizini predgrađa Kijeva odjeknule su eksplozije, aktiviran je PVO sistem, saopštila je gradska vojna uprava Kijeva na svom Telegramu.
Takođe je u Harkovu noćas odjeknulo nekoliko eksplozija, saopštio je portal „Ogledalo nedelje“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala